tag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post4630715516557654763..comments2023-09-14T10:27:07.977+02:00Comments on Lét-tudatos konyha: Házi szejtánkészítés tönkölylisztbőlRenata Kalmanhttp://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-61192949749557083432013-10-10T07:55:58.398+02:002013-10-10T07:55:58.398+02:00Kedves Noémi!
Köszönöm visszajelzésedet! Igen, leh...Kedves Noémi!<br />Köszönöm visszajelzésedet! Igen, lehet fehér tönkölylisztből készíteni, sőt úgy valóban egyszerűbb, egy lépést megspórolunk.<br />Én azért szitálom, mert -azt itt nem írtam hozzá, hogy- házilag őrlöm a gabonát és így ez teljes kiőrlésű lesz. Remélem beválik a recept és sokszor készíted majd a szejtánt!Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-44102246838289790302013-10-09T15:38:23.180+02:002013-10-09T15:38:23.180+02:00Kedves Renáta!
Ma még nem is tudtam, mi az a szejt...Kedves Renáta!<br />Ma még nem is tudtam, mi az a szejtán, csak rendeltem holnapra egy ételt, amiben ez van, és gondoltam, utánanézek, mi is ez.<br />Rögtön fel is merült bennem, hogyan lehetne házilag, és tönkölyből csinálni, merthogy én is azt használok mindenre. <br />Aztán megtaláltam a leírásodat, és gyorsan el is készítettem. Úgyhogy köszönöm, hálás vagyok érte! :)<br /><br />Annyi volna a kérdésem, hogy ha a korpát úgyis kiszitáljuk a teljeskiőrlésű tönkölylisztből, akkor nem volna egyszerűbb tönköly fehérlisztből csinálni? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy lehet-e egyáltalán abból? (Én lusta voltam szitálni, csak utólag jöttem rá, miért kell :D ).<br /><br />Üdv:<br />NoémiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17479322999351582624noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-14266217873915665352013-01-30T11:08:49.345+01:002013-01-30T11:08:49.345+01:00Én is tésztaszűrőt, érdemes minél apróbb lyukút vá...Én is tésztaszűrőt, érdemes minél apróbb lyukút választani.Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-29544612352168902222013-01-29T13:20:18.925+01:002013-01-29T13:20:18.925+01:00Szia Renáta!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válas...Szia Renáta! <br />Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.Igen, hideg vízben mostam.Valószínűleg nem elég sokáig, mivel a fele elszökött a szűrőből, és szerettem volna, ha valamennyi megmarad. Te milyen szűrőben mosod?<br />Lehet, hogy ez is gond volt, mert nekem tésztaszűrőm van. <br />Nem adom fel, megfogom próbálni még. Majd megírom, hogyan sikerült.<br />Üdvözlettel: KrisztinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-71291153882606208512013-01-28T11:28:26.693+01:002013-01-28T11:28:26.693+01:00Kriszti!
Itt kicsit update-eltem az írást.
http://...Kriszti!<br />Itt kicsit update-eltem az írást.<br />http://www.lettudatos.com/hazi-szejtankeszites-tonkolylisztbol.html<br /><br />Mikor mostad a szűrőben, akkor a víz hideg volt? Ez fontos, hogy hideg legyen. Elméletileg veszít "magából" a mosás közben, de a hideg víz előbb-utóbb összehúzza a sikért, úgyhogy egy keményebb gömböc lesz belőle. Olyan "szálas rongyszerű" lesz.<br />Mikor ez kész, a langyos víz: inkább közepes legyen, ne érezd melegnek.<br />A szitáláskor -most csak saccra írom-, 60 dkg-nál kb. 8 dkg korpa jön le. Ez sok másra használható. Azért kell kiszitálni, mert úgyis kimosnánk a vízben.<br /><br />Mikor főzöd az ízesített vízben, akkor forró legyen a víz. De ha ugye eleve lágy (mert maradt benne keményítő) akkor szétesik. <br />Viszont olyan kemény gumiszerű sosem lesz, mint a bolti. Én ezért szeretem. Nekem sem sikerült elsőre. Írd meg, ha újra megpróbáltad.<br />Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-23827276689984144322013-01-27T21:24:52.679+01:002013-01-27T21:24:52.679+01:00Szia! Lenne pàr kérdésem. Nem vagyok vegetàriànu...Szia! Lenne pàr kérdésem. Nem vagyok vegetàriànus, viszont a tönkölyt évek òta hasznàlom. Csak nàlad láttam a szejtánkészítést lisztből, nem a 250g.-os gumis csomagbòl. Volt itthon lisztem, így tegnap nekiálltam.<br />1.) A mosás. Azt vettem észre, hogy a fele kiszökött a szűrőn keresztül. Ráadásul egyre lágyabb lett a tészta. Így, miután a fele kiszökött, lecsöpögtettem, majd jött a langyos víz. <br />2.) Mennyire legyen langyos? Inkább hideg vagy meleg felé hajlò? <br />Aztán jött a főzés. Szétfőtt. Nem lehetett nagyon szeletelni sem a végeredményt.<br />Sajnáltam, mert az ízesítés nagyon jò lett, csak éppen használhatatlanul lágy. <br />Szerinted mi lehetett a gond?<br />Teljeskiörlésü lisztből csináltam, át is szitáltam. A szitálásnál a 60 dkg lisztből kb mennyi marad neked? <br />Köszönöm előre is a válaszodat. <br />Üdvözlettel: KrisztinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-11307520564717050152012-05-21T05:27:27.552+02:002012-05-21T05:27:27.552+02:00Hogy sikerült? Én is jobban szeretem a házit, mint...Hogy sikerült? Én is jobban szeretem a házit, mint a bolti sikérporból készítettet, mert azon kívül, hogy ez olcsóbb, nem lesz rágós.<br />És ahogy írod, én is nagyobb mennyiséghez fogok neki :)<br />Szoktam falatkákat is csinálni belőle:<br />http://www.lettudatos.com/szejtanfalatkak.htmlRenata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-28449916911100991702012-05-20T14:42:29.974+02:002012-05-20T14:42:29.974+02:00Épp most készítem az első tönköly búzás szejtánoma...Épp most készítem az első tönköly búzás szejtánomat. Kíváncsi vagyok... Egy kiló liszt kerül annyiba mint egy félkilós kész szejtán (mondjuk abból is mindig többet készítettem), ezért még mindig bőven megéri a macerát, arról nem beszélve, hogy később olyan jó lesz csak elővenni konyhakészen a mélyhűtőből.:)<br />Jó az oldal, és köszönöm a receptet.reeahttp://reea.blog.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-12805995914460960062011-07-18T04:36:37.774+02:002011-07-18T04:36:37.774+02:00Szia Bogi!
Köszönöm a visszajelzést! Ezt a szejtán...Szia Bogi!<br />Köszönöm a visszajelzést! Ezt a szejtán-steak-et én még nem próbáltam. Ez talán inkább a bolti porból működik, az otthoni szétmállósabb.<br />De majd felveszem a listámra...:) köszi.Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-87844849908183417732011-07-16T20:16:40.209+02:002011-07-16T20:16:40.209+02:00Szia!
Elöször is szeretném megdicsérni az oldalt, ...Szia!<br />Elöször is szeretném megdicsérni az oldalt, mert nagyon sok hasznos dologra bukkantam már rá Nálad :)<br />Szejtánt én is otthon készítek, búzasikérböl. Még a száraz porhoz teszem a füszereket (mindig attól függ, hogy épp mit akarok készíteni a szejtánból), általában valamilyen grillfüszert. Illetve a fözövizet is erösen füszerezem, mert az is sokat számít!!!<br />A mai adag egyik feléböl fasirtot csináltam, a másik felét pedig bekentem szójaszósszal (ettöl kicsit füstös ízt kapott) ill. mustárral és meggrilleztem...olyan íze volt, mint egy "igazi" steaknek. Nagyon ajánlom mindenkinek a kipróbálását!!<br />Szeretettel, Bogi<br />/dondibaba.blogspot.com/hbogihttps://www.blogger.com/profile/07556440997922608446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-27530721290391744182010-01-27T05:45:52.793+01:002010-01-27T05:45:52.793+01:00Szia!
Köszi, ez jó hír!
Mondjuk szerintem nekem íg...Szia!<br />Köszi, ez jó hír!<br />Mondjuk szerintem nekem így is olcsóbb a házi szejtán, mert nagytételben vesszük a búzát zsákban.<br />Ugyanakkor épp készülök venni bolti sikért, mert kell a tanfolyamhoz.Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-95222076168011022010-01-26T22:17:12.641+01:002010-01-26T22:17:12.641+01:00hello, épp ma láttam a bioboltban búzasikért. nem ...hello, épp ma láttam a bioboltban búzasikért. nem emlékszem a pontos összegre, de tekintve a tönkölybúza árát, kb. ugyanott vagyunk, csak nem kell mosni.ffffffffffhttps://www.blogger.com/profile/15940749070667571237noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-83333605014738054772008-10-18T17:07:00.000+02:002008-10-18T17:07:00.000+02:00Felkockázva megpirítottam (pörköltet akartam, csak...Felkockázva megpirítottam (pörköltet akartam, csak aztán meggondoltam magam), meg közben járt az agyam, hogy mi mindent ki kéne majd próbálni belőle.Dulminahttps://www.blogger.com/profile/01523896080860646568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-21206253045063295392008-10-16T07:56:00.000+02:002008-10-16T07:56:00.000+02:00Hú Kata! Jó kérdés...a legalsó képen láthatónak kb...Hú Kata! Jó kérdés...a legalsó képen láthatónak kb. a két és félszeresét. Súlyra nem mértem...<BR/><BR/>De nem mind ilyen egységes szelet, a végén vannak apró darabkák is, amolyan "pörköltnek" való :)Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-73106535132637136722008-10-16T07:52:00.000+02:002008-10-16T07:52:00.000+02:00Dulmina!Gyors voltál! Mit készítettél belőle?Dulmina!<BR/>Gyors voltál! Mit készítettél belőle?Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-10184472655467185062008-10-15T23:37:00.000+02:002008-10-15T23:37:00.000+02:00S ebből a mennyiségből mennyi kész szejtánt kapsz?...S ebből a mennyiségből mennyi kész szejtánt kapsz?Katahttps://www.blogger.com/profile/15548847344053676466noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-6077727328710150442008-10-15T19:13:00.000+02:002008-10-15T19:13:00.000+02:00Ez jó lett, már ki is próbáltam!Tudtam én, hogy sz...Ez jó lett, már ki is próbáltam!<BR/>Tudtam én, hogy szejtánporból túl egyszerű lenne, hát most nem kispályáztam :)Dulminahttps://www.blogger.com/profile/01523896080860646568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-14583322383290627422008-10-15T15:54:00.000+02:002008-10-15T15:54:00.000+02:00Szia!Igen!Azért szitáltam meg, hogy a korpát így k...Szia!<BR/>Igen!<BR/>Azért szitáltam meg, hogy a korpát így kivegyem belőle, s könnyebb legyen a mosásnál, mert ott az is kiválik belőle.Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-85864050667687302532008-10-15T15:22:00.000+02:002008-10-15T15:22:00.000+02:00Gondolom a fotó alapján, hogy tk lisztből csinálta...Gondolom a fotó alapján, hogy tk lisztből csináltad?!<BR/>SzisziAnonymousnoreply@blogger.com