tag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post4612848348540781581..comments2023-09-14T10:27:07.977+02:00Comments on Lét-tudatos konyha: VKF XXI! - Főzzünk könyvből! - Vrindávani mesék: halava és ladduRenata Kalmanhttp://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-62641100545457634692008-12-15T18:00:00.000+01:002008-12-15T18:00:00.000+01:00Duende!Te hogy tudod, mi a halva alapanyaga?(az ar...Duende!<BR/>Te hogy tudod, mi a halva alapanyaga?<BR/>(az arab vonatkozás miatt kérdezem)Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-89089554103424871602008-12-15T17:59:00.000+01:002008-12-15T17:59:00.000+01:00Alexandra!Köszi az infókat!Most már kicsit fogalom...Alexandra!<BR/>Köszi az infókat!<BR/>Most már kicsit fogalomzavarban vagyok, ezek szerint a görög eredetű halva nem magokból (szezám-, napraforgómag) hanem szintén búzadarából készül?Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-4733616686819553962008-12-15T07:59:00.000+01:002008-12-15T07:59:00.000+01:00Ez biztos finom! :-)A halvára gondolok elsősorban....Ez biztos finom! :-)<BR/>A halvára gondolok elsősorban.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-45736880361842148782008-12-15T02:36:00.000+01:002008-12-15T02:36:00.000+01:00A görög halva egy grízzel készült, sziruppal leönt...A görög halva egy grízzel készült, sziruppal leöntött édesség. Az olajat fel kell forrósítani, beleöntjük a grízt és az őrölt fahéjat, majd folyamatosan kevergetjük a masszát, amíg a gríz kezd aranybarna lenni. Közben forróvízzel és cukorból kb. 10 perc alatt szirupot főzünk, melyet ráöntünk a grízes masszára. Folyamatosan kevergetve addig főzzük az egészet, amíg az egész besűrűsödik. Amikor egy picit hült, kis formákba töltjük az egészet. Tört dióval vagy mandulával tálaljuk.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-87305220260445086322008-12-08T12:41:00.000+01:002008-12-08T12:41:00.000+01:00Indi!Köszi, megtisztelsz ezzel, főleg, hogy tudom ...Indi!<BR/>Köszi, megtisztelsz ezzel, főleg, hogy tudom mennyi időd van...<BR/><BR/>Sajna kevés az a dolog, ami autentikusan kerül át, akár ételről, akár eszméről van szó.<BR/><BR/>Olyan életszerűek az ételleírásaid, még a legegyszerűbb is, ezt már réges-rég megállapítottam...:)Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-12170757763581682602008-12-08T10:34:00.000+01:002008-12-08T10:34:00.000+01:00Reni :-) Nem tudtad rosszul, hiszen a krisnás köny...Reni :-) Nem tudtad rosszul, hiszen a krisnás könyvek ezt mondják, nekem szerencsém volt némi többletinformációhoz jutnom az évek/tanulmányok/személyes megtapasztalások során:-) <BR/><BR/>Halvát - az indiait - lehet készíteni a búzadarán (szudzsí ki halvá) és a répán (gázar/gádzsar ki halvá) kívül rizsből, krumpliból is (ezeket nem ettem, de tudom, hogy léteznek, másféléről még nem hallottam, de talán még többféle is létezik)másból is. Ezeknek a lényege a vajon/ghín megpirított édes, magokkal és fűszerekkel (többnyire kardamommal) ízesített étel, amit általában vizes sziruppal vagy tejjel engednek fel és főznek/párolnak puhára - ahogy te is írtad. <BR/>A balkáni édesség nevét már hallottam, arról nem tudok semmit, talán egy görög/török érdekeltségű konyhaművész segíthet megoldani a rejtélyt :-)<BR/><BR/>ölellek (és tudod, hgoy összesen két gasztroblogot olvasok, a tiédet mindig, Fűszeres Eszterét pedig csak néha, amikor időm engedi)eccehomofaberhttps://www.blogger.com/profile/00310002350462380495noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-92096944239310613962008-12-08T10:13:00.000+01:002008-12-08T10:13:00.000+01:00Indi!Köszi a helyreigazítást.Akkor ezek szerint ro...Indi!<BR/>Köszi a helyreigazítást.<BR/><BR/>Akkor ezek szerint rosszul tudtam, miszerint:<BR/>halava=búzadarás<BR/>halva=szezám- vagy napraforgómagos édesség.<BR/><BR/>Ági! Bocsi a téves infóért.Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-4849731275444874892008-12-08T08:47:00.000+01:002008-12-08T08:47:00.000+01:00REni :-) Nyelvészeti oka van annak, hogy miért nem...REni :-) Nyelvészeti oka van annak, hogy miért nem halavának hívjuk az ételt. Mivel te egy krisnás könyvből főzöl (tehát nem egy magyar fordítású indiai könyvből), az ő elnevezésüket használod, és ez így rendben is van, de a hozzászólónak igaza van: ennek az ételnek a neve valójában halvá, ha halavát kérsz Indiában, nem fogsz kapni ;-)<BR/>A krisnások szanszkrit szövegeket olvasnak,onnan tudják a dévanágárí írást olvasni, a szanszkritban pedig minden szótagban (így a szavak végén is) van egy magánhangzó, így ők ezt úgy ejtik, ám a hindiben és a többi északi indiai nyelvben ez nem így van. S mivel a szanszkrit nem beszélt nyelv, csak a tudomány és a vallás használja, ezért nem fogja az átlag indiai megérteni, mit kérsz. <BR/><BR/>És a legkedvesebb indiai édességeim egyike, különösen, ha sárgarépából készül, tejjel és kardamommal-mazsolával-kesudióval összefőzve.<BR/><BR/>A laddu pedig eredetileg csicseriborsólisztből készül és Ganésha/Ganapati isten kedvenc étele, attól olyan szép kerek a pocakja :-)<BR/><BR/>Remélem, nem bánod, hogy ily hosszan hozzászóltam :-)eccehomofaberhttps://www.blogger.com/profile/00310002350462380495noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-64730072719523307862008-12-07T17:23:00.000+01:002008-12-07T17:23:00.000+01:00Szia Ági!Örülök látogatásodnak! :)Az eredeti recep...Szia Ági!<BR/>Örülök látogatásodnak! :)<BR/>Az eredeti recept ghível (tisztított vaj) készül, de nekünk a tejallergia miatt n/sem lehet.<BR/>A pálmazsír kicsit zsírosabb, ebből kevesebbet teszek bele.<BR/>Cukorból is jóval többet ír a halavához.<BR/><BR/>Ízesíthető bármivel, de azt javasolja, hogy kettőnél több ízesítőanyagot ne tegyünk bele.<BR/><BR/>A halva (a-nélkül) török csemege, az napraforgómagból készül.<BR/><BR/>Remélem Nektek is ízleni fog.<BR/>Szoptatáskor én tejserkentő hatását észleltem...Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-34617156835115398952008-12-07T17:19:00.000+01:002008-12-07T17:19:00.000+01:00Napmátka!Köszi, igyekszem reagálni...Napmátka!<BR/>Köszi, igyekszem reagálni...Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-64549530262001973872008-12-07T17:01:00.000+01:002008-12-07T17:01:00.000+01:00De jó, már ezer éve akartam halvát készíteni. Kösz...De jó, már ezer éve akartam halvát készíteni. Köszi a receptet.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8250379861113349908.post-71250498666506323472008-12-07T14:41:00.000+01:002008-12-07T14:41:00.000+01:00Kedves Renáta!Repül Feléd egy virtuális hógolyó:ht...Kedves Renáta!<BR/>Repül Feléd egy virtuális hógolyó:<BR/>http://napmatka.blogspot.com/2008/12/kmnyes-llekmelegt.htmlerős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.com