A spárga- avagy főzőtök belét ne dobjuk ki, mikor valamilyen tökös ételt (tökfőzelék, rántott tök stb.) készítünk, hanem használjuk fel például az alábbi leves alapjaként.
Hozzávalók:
spárgatök belseje (magokkal együtt)
leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
só
kiegészítő fűszerek: kurkuma, sáfrányos szeklice
Elkészítése:
A tökbelet magokkal együtt leöblítem, fazékba teszem, vizet öntök rá és felforralom. Rövid ideig takaréklángon főzöm, majd sűrű lyukú szűrőn átszűröm. Az így kinyert léből „hamis húsleves” készíthető. Színe sárgás lesz, melyet fokozhatunk egy csipet kurkumával vagy pár szál sáfrányos szeklicével.
A tökbél-levet bezöldségelem (sárgarépa, fehérrépa, zeller).
Levesbetétnek pedig tojás nélküli daragaluskát készítek kukoricadarából.
Daragaluska
Hozzávalók:
kukoricadara
só
kukoricaliszt
olaj
víz
Elkészítése:
A kukoricadarát kevés sós vízben megfőzöm, szívja be teljesen a vizet. Mikor langyosra hűlt, hozzákeverek kevés kukoricalisztet és egy kevés olajat. Összedolgozom. Egy lábosban vizet forralok, melybe kevés olajat öntök. Mikor forrásba kerül a víz, kiskanállal beleszaggatom a galuskákat. Nem kell sokáig főzni, éppen csak feljöjjön a víz felszínére.
Hú, na ez is nagyon jól hangzik! Feltétlen kipróbálom, már előre érzem, a férjemnek tetszeni fog ;o)
VálaszTörlésNahát, mi is pont ezt ettük ma! És ugyanígy grízgaluskával. (A második meg, mint kitalálható, tökfőzelék volt :-))
VálaszTörlésA leveshez egyébként annyit tennék hozzá, hogy én a tökhéjat is bele szoktam tenni (persze előzőleg jól lesikálva), így még kiadósabb.
A blogodhoz egyébként gratulálok, rendszeresen olvaslak.
szia Dobesa!
VálaszTörlésJó ötlet! Az itthoni krumpliból készült fűszeres krumplinál rajtahagyom a héjat, akkor a házitöké meg mehetne a fazékba...
köszi a dicséretet! :)
ide linket hogy lehet beszúrni, tudja valaki?
Szia!
VálaszTörlésNagyon örülök,hogy megtaláltam ezt a receptet,mert a kisfiam (2éves) tej és tojásallergiában szenved...viszont nagyon szereti a grízgombócot a levesben (többek között).
Kipróbáltam,szuper lenne csak nem találtam el az arányokat sajnos,így kicsit folyós maradt.Tudnál ebben segyteni?
Köszönöm! ADa
szia Ada! Lisztet vagy keményítőt (kukoricakeményítő) tegyél bele többet. Ha nincs gond a gluténnel, akkor akár búzadarából is készítheted és sűrítheted búzaliszttel. Olaj is mehet bele, akkor nem lesz kemény.
VálaszTörlés!:)
VálaszTörlésKöszi!
VálaszTörlés