2008. szeptember 2., kedd

Házi vegeta

Nagy különbség a bolti megszokottal szemben, hogy ez nyers (zúzalék-szerűség), azaz nem porszerű szárított. Aszalással lehet olyan porszerűt is készíteni, de nekem ez jobban tetszik. A benne lévő só miatt nem romlik meg, de a sótartalmat vegyük figyelembe az ételek ízesítésénél!

Idén még nem került sor az elkészítésére, a fotón szereplő még a tavalyi.


Hozzávalók:


½ kg sárgarépa
½ kg fehérrépa
½ kg zöldpaprika
20 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg karfiol
10 dkg paradicsom
10 dkg vöröshagyma
egy kis csokor petrezselyem
néhány szál zellerzöldje


Elkészítése:

Alaposan megmosom, majd megtisztítom a zöldségeket. Az egészet kis darabokra vágom és ledarálom kb. 3 mm lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón. Összedolgozom 25 dkg tengeri sóval. A kb. 2 liternyi pépet 2 deciliteres, előzőleg kifőzött kis üvegekbe töltöm. Tetejére fémfedőt teszek. Hőkezelni nem kell, mivel a sok só nyersen is tartósítja.


Az alaprecept Kun Ákos szakácskönyvéből származik, kisebb átalakítással. Nem mindig teszek bele minden összetevőt (a karalábé vagy a karfiol esetenként kimarad). Az eredeti recept ugyanehhez a mennyiséghez még egy nagy fej fokhagymát is ír.


4 megjegyzés: