2008. szeptember 3., szerda

Retrospektív: a rácsos

Gyermekkorom kedvenc sütije volt, ami évekre kikerült a látó- avagy az ízlelő körömből. Anyu sütötte gyakran a nyolcvanas években. Omlós, enyhén fahéjas ízű tésztaalapon házi sárgabaracklekvár terült el, rajta rácsok… Tegnap nekiálltam és megsütöttem.




Az egyik magyar nyelvű alapszakácskönyvem: F. Nagy Angéla – A család szakácskönyve. Tudom, hogy a legtöbb helyen Horváth Ilona szakácskönyvére szokás hivatkozni és ha jól emlékszem, az otthoni rácsos is az alapján készült.

Házasságkötésemkor a főző- illetve sütőtudományom enyhén szólva szerény keretek között mozgott, nagyjából három ételben merült ki. A férjem viszont tudott főzni, de az én kezembe adta át a fakanalat, amit remélem nem bánt meg, még akkor sem, ha én ezzel a fakanállal kicsit más vizekre eveztem. A meglévő szakácskönyvei között volt az előbb említett F. Nagy Angéla-féle is.
Azóta már lelkes szakácskönyvgyűjtő lettem, kicsivel több, mint háromféle ételt is el tudok készíteni és eltelt 10 év...




Rácsos linzer

A receptet a már átalakított verzió, pl. kihagytam belőle a tojást, csökkentettem a cukormennyiséget:

Hozzávalók:

40 dkg margarin
60 dkg liszt
1 tk sütőpor
10 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
sárgabaracklekvár




Elkészítése:


A sütőporral és a fahéjjal elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk és egy közepes nagyságú tepsibe simítjuk. Megkenjük a lekvárral. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk és a tészta tetejére tesszük, berácsozzuk. Előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük.


9 megjegyzés:

  1. Húúúúúúúúúú ilyet az én anyum is sütött!

    VálaszTörlés
  2. Én is F. Nagy Angéla könyvét kaptam 6 évvel ezelőtt szüleimtől, mikor kiköltöztem és nekem kellett ellátnom saját magamat. Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor használtam - évek óta már csak porfogó a polcomon, egyedül a tárgymutató tetszik benne, mert annak minden szakácskönyvben kellene lennie.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen!
    :)

    Beatbull!
    Én is csak az alap-alap ételekhez veszem elő, azokat is általában átalakítom, de mivel nem tudtam főzni, ezért el kellett valahonnan indulnom :)

    Hát Tárgymutató tényleg nem árt ha van benne :)
    (amúgy írtam hsz-t az átlátszó paradicsomleves posztodhoz)

    VálaszTörlés
  4. Nekem a nagymamám sütött ilyent, de mindig kettévágott szilva volt a rácsok alatt, és ezt szórta meg fahéjas cukorral. Fincsi volt nagyon :)

    VálaszTörlés
  5. Andici!
    Szilvásat eddig még csak lepényként ettem, két tésztaréteg között szilvatöltelék. Biztosan finom lehetett az is! A rácsok, ahogy kicsit ropogósra sülnek külön izgalmasak.

    VálaszTörlés
  6. Renáta, meg fogsz lepődni, de nekem is az egyik kedvencem! :)
    Egy időben nagyon sokat sütöttem, volt, hogy még lakodalomba is kérték. Aztán elmaradt. Mostanában megint sütöm. Valahol posztoltam is...
    Én a Horváth Ilona szakácskönyvére esküszöm, bár F. Nagy Angélát is "használom".

    VálaszTörlés
  7. Off: Szeretnék Neked küldeni egy emailt, ami a vízről szól. Írsz egy mail címet a citromfuu@citromail.hu-ra?

    VálaszTörlés
  8. Bocsi, a 69 valahogy kimaradt a címből!
    citromfuu69@citromail.hu

    De hogy maradhatott ki?

    VálaszTörlés