Ma délelőtt intéznivalóm volt, így igyekeznem kellett a főzéssel. Levesnek a tegnap előre elkészített lencselevest ettük, második fogásnak pedig Fűszeres padlizsán paradicsommal készült.
Általában az ősztől tavaszig tartó időszakban gyakori vendég nálunk a lencseleves, ilyenkor kívánja leginkább a szervezetünk. A melegebb időben főként a vörös lencse és a zöldbab képviseli konyhánkban a hüvelyeseket.
Hozzávalók:
3 marék lencse kiválogatva
1 csomó sárga- és fehér répa vegyesen
kis darab zeller
1/3-nyi babérlevél (nekem erős aromájú babérlevelem van, ebből elég ennyi is)
½ fej vöröshagyma
pirospaprika
só
liszt és olaj a rántáshoz
A bab- és a lencselevest rántani szoktam. Tudom, hogy ez manapság nem divatos, én is csak egy ideje készítem így. A főzelékeket többnyire habarni szoktam. De kitapasztaltuk, hogy ezek a levesek így jobban ízlenek nekünk. A liszt teljes kiőrlésű, úgyhogy nem annyira veszélyes ez a kis plusz kalória.
Elkészítése:
A lencsét kiválogatom, megmosom és felteszem főni a babérlevéllel. A zöldségeket megtisztítom és a levesbe dobom. Sózom. Mikor a zöldségek megpuhultak, elkészítem a rántást:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfuttatom, hozzáadom a lisztet, kicsit pirítom, majd beleteszem a pirospaprikát. Felöntöm kevés hideg vízzel és lassan a leveshez adom. Egyet forralok rajta.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfuttatom, hozzáadom a lisztet, kicsit pirítom, majd beleteszem a pirospaprikát. Felöntöm kevés hideg vízzel és lassan a leveshez adom. Egyet forralok rajta.
A lencseleves nálunk is nagyon kedvelt! De én kicsit másként szoktam.
VálaszTörlésNem is kell tovább gondolkodnom a holnapi levesen! Köszönöm :o)
VálaszTörlésKöszi lányok, hogy erre jártatok!
VálaszTörlésKöszönöm a leves receptet. Először készítettem vörös lencsét, és igazán sikerélményem volt.Mindannyiunknak ízlett.
VálaszTörlésKinga
Szia Kinga!
VálaszTörlésÖrülök, hogy nektek is ízlik :)
nálunk nagyon népszerű.
Ajánlom a vörös lencsét kipróbálásra, igaz más ízvilág, de gyorsan elkészül.
http://www.lettudatos.com/voros-lencse-dahl.html