Indiában igen elterjedt, bő zsiradékban sült lepényféle. Az eredeti verzió szerint ghí-ben (tisztított vaj) sütik. Szaftos zöldséges ételek mellé fogyasztják, általában rizs és édes-csípős mártás (csatni) kíséretében.
Én ghí helyett napraforgóolajat használtam, paradicsomos-padlizsános szabdzsihoz ettük, rizzsel és almacsatnival.
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dkg zsiradék (margarin, vaj) vagy 1-2 ek olaj
1 tk só
2-2,5 dl langyos víz
olaj vagy ghí a sütéshez
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval, belemorzsolom a margarint. Apránként hozzáadom a langyos vizet és összegyúrom. Negyed óráig pihentetem.
Eldarabolom 22 részre, majd ezeket egyenként 2 mm vastag és kb. 10 cm átmérőjű korongokká nyújtom. Felforrósítom az olajat és hármasával megsütöm.
Sülés közben felpuffad, „párnácska” lesz belőle, lenyomva kell tartani. A tésztaréteg belül levelesnek mondható.
Mindig nagy keletje van, csak úgy, magában is szeretik a gyerekek.
2 db alma
1/8 mk fekete mustármag
1 késhegynyi kurkuma
1 tk citromlé
½ ek kukoricaszirup
1 tk olaj
Elkészítése:
Az olajon kipattogtatom a fekete mustármagot. Ehhez mindenképpen fedőt használok, mert különben kiugrálnak a lábosból. Hozzáadom a megmosott, meghámozott, feldarabolt almát és a citromlevet. Fedő alatt hagyom párolódni. Beleteszem a kurkumát és a kukoricaszirupot. Rövid ideig összeérlelem.
Mindkét recept a Govinda szakácskönyvéből származik, némi átalakítással.
Almacsatni recept másként: itt
A lisztet összekeverem a sóval, belemorzsolom a margarint. Apránként hozzáadom a langyos vizet és összegyúrom. Negyed óráig pihentetem.
Eldarabolom 22 részre, majd ezeket egyenként 2 mm vastag és kb. 10 cm átmérőjű korongokká nyújtom. Felforrósítom az olajat és hármasával megsütöm.
Sülés közben felpuffad, „párnácska” lesz belőle, lenyomva kell tartani. A tésztaréteg belül levelesnek mondható.
Mindig nagy keletje van, csak úgy, magában is szeretik a gyerekek.
Egyszerű almacsatni
Hozzávalók:2 db alma
1/8 mk fekete mustármag
1 késhegynyi kurkuma
1 tk citromlé
½ ek kukoricaszirup
1 tk olaj
Elkészítése:
Az olajon kipattogtatom a fekete mustármagot. Ehhez mindenképpen fedőt használok, mert különben kiugrálnak a lábosból. Hozzáadom a megmosott, meghámozott, feldarabolt almát és a citromlevet. Fedő alatt hagyom párolódni. Beleteszem a kurkumát és a kukoricaszirupot. Rövid ideig összeérlelem.
Mindkét recept a Govinda szakácskönyvéből származik, némi átalakítással.
Almacsatni recept másként: itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése