2008. augusztus 14., csütörtök
A nyári szezonban hetente egyszer-kétszer biztosan eszünk lecsót, mégsem ununk rá, mert ősztől-tavaszig úgysem készítek. Lehetne ugyan, de akkor nem az igazi. Nincs meg benne a nyár íze: a napérlelte paradicsomé, ami még meleg, mikor leszakítom, a friss, ropogós paprikáé és a hölgyujjaké…
A hölgyujj (nem hölgy ujj!) gombó , bámia vagy okra néven ismert, belül magos kívül zöld, hegyes ujjformájú zöldség. Mi inkább okrának hívjuk itthon őket és jelenleg még elég szűkkörű a felhasználási területe a konyhánkban: többnyire lecsóba szoktam tenni. Kissé „kocsonyás” jelleget kölcsönöz az ételnek, pektintartalma miatt. Fiatalon érdemes leszedni, mert az öregnek már erős rostjai, amolyan szálkái vannak.
Padlizsánnal is szoktam készíteni, vagyis ratatouille-t.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
1 kg zöldpaprika
500 g paradicsom
só
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítom. Hozzáadom a negyedekre felvágott paradicsomot, a karikákra vágott zöldpaprikát és az okrát (csak a felső, száras végét vágom le, majd felkarikázom). Ízlés szerint megsózom és fedő alatt addig párolom, amíg megpuhul.
Aki szalonna ízt hiányol belőle, az meghintheti közönséges só helyett füstízű sóval is.
4 megjegyzés:
Az okra saját termesztés? Még nem kóstoltam, de több receptben olvastam és nagyon izgatja a fantáziámat, de eddig nem sikerült beszereznem. Van valami beszerzési hely ötleted?
Ildi
Szia Ildi!
Igen, magról vetettük.
A magot pedig Szegeden a Calendula szaküzletben vettük.
De itt találtam a Neten rendelhetőt:
http://www.hermesmag.hu/%C3%BAj_lap_9.htm
Ez az okra nagy misztikum nekem is, az amerikai vegablogokon sokszor látom alapanyagként.
Szia!
Köszi a segítséget, nekem eszembe sem jutott, hogy esetleg mag formájában keressem :) Akkor talán jövőre megprobálkozom vele.
Ildi
Megjegyzés küldése