2008. október 16., csütörtök
A fiam „vajas” kalácsot szeretett volna enni egyik nap, akkor készítettem el az alábbi kelt tésztát.
Túl sok időm nem volt a fonási módokhoz most, így csak az egyszerű változatnál maradtam.Hozzávalók:
70 dkg liszt (45 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza és 25 dkg finomliszt)
3 dkg élesztő
4 ek kukoricaszirup
2 dl langyos növényi tej (kölestej)
12 dkg margarin
csipetnyi só
szezámmag a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt elmorzsolom, majd egy tk kukoricasziruppal elkevert kevés növényi tejben megfuttatom.
A liszthez hozzáadom a sót, az élesztős tejet, a kukoricaszirupot, a maradék növényi tejet majd a legvégén a margarint. Alaposan összegyúrom, majd félreteszem pihenni.
Mikor nagyjából a duplájára kelt, három részre osztom, mindegyik részt megsodrom, s a három ágat összefonom.
A kalács tetejét megkenem kukoricasziruppal és meghintem szezámmaggal. Még 20 percig pihentetem, mialatt előmelegítem a sütőt, majd tűpróbáig sütöm.
A liszthez hozzáadom a sót, az élesztős tejet, a kukoricaszirupot, a maradék növényi tejet majd a legvégén a margarint. Alaposan összegyúrom, majd félreteszem pihenni.
Mikor nagyjából a duplájára kelt, három részre osztom, mindegyik részt megsodrom, s a három ágat összefonom.
A kalács tetejét megkenem kukoricasziruppal és meghintem szezámmaggal. Még 20 percig pihentetem, mialatt előmelegítem a sütőt, majd tűpróbáig sütöm.
2 megjegyzés:
A kalács nagyon, nagyon, de nagyon finom volt!
Felícia
Örülök Felike, hogy ízlett :)
Megjegyzés küldése