2008. november 2., vasárnap
Naponta készítek ebédre valamilyen fajta levest, nekünk így teljes a főétkezés. Évszaknak megfelelően változik típusuk, a szervezet szinte magától jelzi, hogy nyáron például nem kívánjuk a bablevest, télen pedig a hideg gyümölcslevest.
Az alábbiakban bemutatott étel tulajdonképpen semmilyen különlegességgel nem rendelkezik, viszont a levesbetét egy nem túl gyakran használt alapanyagból (sárgaborsópehely) készült.Gyökérzöldségleves sárgaborsópelyhes gombóckákkal
Hozzávalók:
½ fej vöröshagyma
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 csokor petrezselyem
fél zöldpaprika
1 kis paradicsom
olaj
Levesbetét
Gombóc:5 ek sárgaborsópehely
2 ek sárgaborsóliszt
1 ek tönkölyös zsemlemorzsa
csipetnyi reszelt szerecsendió
késhegynyi bors
1 mk só
½ mk pirospaprika
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, majd olajon megdinsztelem. Beleteszem a meghámozott, megmosott, karikákra vágott répákat és kicsit megpárolom. Hozzáadom a pirospaprikát, majd rögtön felöntöm vízzel.
Következik a zöldpaprika és a paradicsom, majd a levest fedő alatt hagyom főni.
Közben elkészítem a sárgaborsópelyhes gombócokat:
A sárgaborsópelyhet és 1 ek zsemlemorzsát beáztatok annyi vízbe, amennyit nagyjából felszív, beleteszem a fűszereket. Jól összekeverem.
Kicsit állni hagyom, majd hozzáadom a sárgaborsólisztet. Ha nem áll össze, akkor egy kevés lisztet kell még hozzáadni.
Vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat formázok belőle, majd a már majdnem kész levesbe eresztem. Pár perc alatt megfőnek.
A levesbe a végén beleteszem a zöldpetrezselymet.
Következik a zöldpaprika és a paradicsom, majd a levest fedő alatt hagyom főni.
Közben elkészítem a sárgaborsópelyhes gombócokat:
A sárgaborsópelyhet és 1 ek zsemlemorzsát beáztatok annyi vízbe, amennyit nagyjából felszív, beleteszem a fűszereket. Jól összekeverem.
Kicsit állni hagyom, majd hozzáadom a sárgaborsólisztet. Ha nem áll össze, akkor egy kevés lisztet kell még hozzáadni.
Vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat formázok belőle, majd a már majdnem kész levesbe eresztem. Pár perc alatt megfőnek.
A levesbe a végén beleteszem a zöldpetrezselymet.
3 megjegyzés:
Válaszoltam:
http://ksatriya.freeblog.hu/archives/2008/11/03/A_7_pecsetes_titok/
Gabriella!
Köszi! Valamelyik nap megírom...
Ksatriya!
Megyek, megnézlek!
Megjegyzés küldése