Fűszeres sült burgonya

2008. augusztus 18., hétfő

Hosszú évek óta kedvenc vasárnapi ebédünk része a fűszeres sült burgonya. A kertben termett krumplikat csak megmosom, megdörzsölgetem és félbevágom, mert a szép rózsaszín héjak is rajta maradnak a sülés közben. A máshonnan vásárolt krumplit viszont vékonyan meghámozom.

Ezt követően a fedeles tepsi aljába olajat öntök: olívaolajat vagy szőlőmagolajat. (Sajnos tisztában vagyok azzal, hogy ezek értékes hatóanyagai a sülés közben elvésznek…)

Az olajba friss zöldfűszerágakat teszek (kakukkfű, rozmaring, oregánó, bazsalikom, mikor melyikhez támad kedvünk). A krumplikat megszórom porfűszer-keverékkel (kedvencünk a provence-i, illetve a curry-s).

Majd vágott felükkel lefelé fordítva a tepsibe fektetem, a tepsi fedelét rárakom és megsütöm.

Amikor a krumpli megpuhult, akkor a fedelet levéve a sütő felső, pirító egységét kapcsolom be és rövid időre rápirítok.



Általában köretként funkcionál, mellé pedig rántott szejtánt (búzahús), cukkinit, padlizsánt, karfiolt stb. eszünk.

Zöldségsalátával vagy gyümölcsből készült, dzsemszerű, édes-csípős indiai mártással (csatnival) egészítem ki.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Úgyis épp azon töröm a fejem, mi legyen vacsorára :o) Hasonlót szoktunk mi is csinálni, csak fedő nélkül sütöm!

Renata Kalman írta...

És még zöldfűszert sem kell venned :)

Kata írta...

Nem is ;o)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger