2008. augusztus 7., csütörtök
Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam 35 dkg teljes kiőrlésű és 15 dkg finomliszt)
25 dkg margarin (bio)
3 dkg élesztő
1 dl víz vagy (növényi) tej
1 teáskanál só
1 kk cukor
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatom egy kevés langyos vízben/tejben a cukorral együtt. A lisztet elmorzsolgatom a margarinnal, hozzáadom a felfutott élesztőt és a sót, majd jól eldolgozom. Fél óráig pihentetem, majd időnként kinyújtom, hajtogatom, közben mást csinálok.
Az utolsó nyújtás után (már nem hajtogatom), lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrom a tésztát. Bevagdosom a tetejét és lekenem olajjal vagy növényi tej/tejföllel (a képen látható nincs lekenve). Megszórható magvakkal (lenmag, szezámmag stb.)
Forró (!) sütőbe dugom és rövid ideig sütöm.
Frissen kisülve az igazi.
(Készíthető vajjal és tejjel is).
2 megjegyzés:
hány fokon és hány percig kell sütni a pogácsákat? köszönöm
Édua
Édua!
Először magas hőfokon (200 fok) sütöm 5-8 percig, majd mérséklem kicsit és 180 fokon még kb. 10 percig. A talpa kicsi kapjon színt, de ne száradjon ki.
Megjegyzés küldése