Pórias pogácsa

2008. augusztus 7., csütörtök

Az alábbi pogácsa egy alaprecept, tej- és tojásmentes. Elég sokszor készítek kelt tésztát, süteményt. Ha megyünk valahova, mindig van nálam valami elemózsia, mert a gyerekek között van tejallergiás. Már kialakult jó pár olyan ételvariáció, amit utazások alkalmával csomagolok.




Hozzávalók:

50 dkg liszt (nálam 35 dkg teljes kiőrlésű és 15 dkg finomliszt)

25 dkg margarin (bio)
3 dkg élesztő
1 dl víz vagy (növényi) tej
1 teáskanál só
1 kk cukor


Elkészítés:

Az élesztőt megfuttatom egy kevés langyos vízben/tejben a cukorral együtt. A lisztet elmorzsolgatom a margarinnal, hozzáadom a felfutott élesztőt és a sót, majd jól eldolgozom. Fél óráig pihentetem, majd időnként kinyújtom, hajtogatom, közben mást csinálok.
Az utolsó nyújtás után (már nem hajtogatom), lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrom a tésztát. Bevagdosom a tetejét és lekenem olajjal vagy növényi tej/tejföllel (a képen látható nincs lekenve). Megszórható magvakkal (lenmag, szezámmag stb.)
Forró (!) sütőbe dugom és rövid ideig sütöm.

Frissen kisülve az igazi.


(Készíthető vajjal és tejjel is).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

hány fokon és hány percig kell sütni a pogácsákat? köszönöm
Édua

Renata Kalman írta...

Édua!
Először magas hőfokon (200 fok) sütöm 5-8 percig, majd mérséklem kicsit és 180 fokon még kb. 10 percig. A talpa kicsi kapjon színt, de ne száradjon ki.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger