2008. augusztus 16., szombat
Rohamosan érik a szőlő. Mivel nem készítünk sem mustot, sem bort belőle, így a közvetlen fogyasztáson kívül ivólé és lekvár lesz belőle.
Elkészítése:
A leszedett, leszemezett, megmosott szőlőből eltávolítottam a magokat. (Ez egy kicsit babra munka, de ennek a szőlőnek elég nagy magjai voltak.) Lecsepegtettem. Héjastul leturmixoltam és a befőző lábosba tettem.
Sűrűsödésig főztem (az eddig megszokott lekvárokhoz képest –sárgabarack, eper stb.- a szőlőnek jóval több idő kellett, míg besűrűsödött, talán mert nincs annyi rost benne).
Édesítés: 1 kg szőlőhöz 15 dkg cukrot tettem.
Ezt követően a szokásos befőzési eljárás szerint folytattam az üvegekbe öntést és dunsztolást.
A magokat megmostam, megszárítottam, félreraktam.
5 megjegyzés:
Biztosan sok munkát vett igénybe a
magozása. De néhány év múlva elővesszük és az ételekhez nagyon finom!!!
Felícia
Felícia!
Örülök, hogy beírtál! :)
Majd segítesz hozzávaló sütit sütni!
És mi lesz a magokból????
Mályvacsiga! Egyelőre elméleti szinten van a dolog, szeretném megőrölni finom állagúra és elfogyasztani. A szőlőmagban állítólag sok értékes anyag van. Szőlőmagolajat pl. használok is. Meglátjuk.
Amúgy nem egy hálás munka a magozása...
Értem. Akkor majd számolj be a tapasztalatról. :-)
Megjegyzés küldése