2008. szeptember 3., szerda
Gyermekkorom kedvenc sütije volt, ami évekre kikerült a látó- avagy az ízlelő körömből. Anyu sütötte gyakran a nyolcvanas években. Omlós, enyhén fahéjas ízű tésztaalapon házi sárgabaracklekvár terült el, rajta rácsok… Tegnap nekiálltam és megsütöttem.
Az egyik magyar nyelvű alapszakácskönyvem: F. Nagy Angéla – A család szakácskönyve. Tudom, hogy a legtöbb helyen Horváth Ilona szakácskönyvére szokás hivatkozni és ha jól emlékszem, az otthoni rácsos is az alapján készült.
Házasságkötésemkor a főző- illetve sütőtudományom enyhén szólva szerény keretek között mozgott, nagyjából három ételben merült ki. A férjem viszont tudott főzni, de az én kezembe adta át a fakanalat, amit remélem nem bánt meg, még akkor sem, ha én ezzel a fakanállal kicsit más vizekre eveztem. A meglévő szakácskönyvei között volt az előbb említett F. Nagy Angéla-féle is.
Azóta már lelkes szakácskönyvgyűjtő lettem, kicsivel több, mint háromféle ételt is el tudok készíteni és eltelt 10 év...
Házasságkötésemkor a főző- illetve sütőtudományom enyhén szólva szerény keretek között mozgott, nagyjából három ételben merült ki. A férjem viszont tudott főzni, de az én kezembe adta át a fakanalat, amit remélem nem bánt meg, még akkor sem, ha én ezzel a fakanállal kicsit más vizekre eveztem. A meglévő szakácskönyvei között volt az előbb említett F. Nagy Angéla-féle is.
Azóta már lelkes szakácskönyvgyűjtő lettem, kicsivel több, mint háromféle ételt is el tudok készíteni és eltelt 10 év...
Rácsos linzer
A receptet a már átalakított verzió, pl. kihagytam belőle a tojást, csökkentettem a cukormennyiséget:
Hozzávalók:
40 dkg margarin
60 dkg liszt
1 tk sütőpor
10 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A sütőporral és a fahéjjal elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk és egy közepes nagyságú tepsibe simítjuk. Megkenjük a lekvárral. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk és a tészta tetejére tesszük, berácsozzuk. Előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük.
9 megjegyzés:
Húúúúúúúúúú ilyet az én anyum is sütött!
Én is F. Nagy Angéla könyvét kaptam 6 évvel ezelőtt szüleimtől, mikor kiköltöztem és nekem kellett ellátnom saját magamat. Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor használtam - évek óta már csak porfogó a polcomon, egyedül a tárgymutató tetszik benne, mert annak minden szakácskönyvben kellene lennie.
Névtelen!
:)
Beatbull!
Én is csak az alap-alap ételekhez veszem elő, azokat is általában átalakítom, de mivel nem tudtam főzni, ezért el kellett valahonnan indulnom :)
Hát Tárgymutató tényleg nem árt ha van benne :)
(amúgy írtam hsz-t az átlátszó paradicsomleves posztodhoz)
Nekem a nagymamám sütött ilyent, de mindig kettévágott szilva volt a rácsok alatt, és ezt szórta meg fahéjas cukorral. Fincsi volt nagyon :)
Andici!
Szilvásat eddig még csak lepényként ettem, két tésztaréteg között szilvatöltelék. Biztosan finom lehetett az is! A rácsok, ahogy kicsit ropogósra sülnek külön izgalmasak.
Renáta, meg fogsz lepődni, de nekem is az egyik kedvencem! :)
Egy időben nagyon sokat sütöttem, volt, hogy még lakodalomba is kérték. Aztán elmaradt. Mostanában megint sütöm. Valahol posztoltam is...
Én a Horváth Ilona szakácskönyvére esküszöm, bár F. Nagy Angélát is "használom".
Off: Szeretnék Neked küldeni egy emailt, ami a vízről szól. Írsz egy mail címet a citromfuu@citromail.hu-ra?
Citromfű!
küldöm...
Bocsi, a 69 valahogy kimaradt a címből!
citromfuu69@citromail.hu
De hogy maradhatott ki?
Megjegyzés küldése