2008. október 5., vasárnap
Hozzávalók:
70 dkg liszt (50 dkg tönkölyliszt és 20 dkg finomliszt)
4 dkg élesztő
1 tk cukor vagy növényi szirup
1,5 dl langyos növényi tej
10 dkg zsiradék (margarin, vaj)
csipetnyi só
Töltelék:
Mákos:
darált mák
pattogtatott amarantmag
aszalt őszibarack
kukoricaszirup
kevés növényi tej
Diós:
darált dió
aszalt őszibarack
kukoricaszirup
kevés növényi tej
Elkészítése:
Az élesztőt elmorzsolom és kevés vízben –melyben előzőleg feloldottam az 1 tk növényi szirupot vagy cukrot- felfuttatom. A liszthez hozzáadom a csipet sót, majd az élesztős keveréket, apránként összedolgozom a többi langyos tejjel és a végén a puha zsiradékkal.
Letakarva kelni hagyom.
Mikor megkelt, két részre osztom, majd egyenként téglalap alakúra nyújtom. Rákenem a tölteléket, a széleket kihagyva, majd hosszabbik felétől kezdve szorosan feltekerem.
Fél óráig kelni hagyom. A sütőt előmelegítem, majd a két tekercs széleit hosszában villával megszurkálom.
Megsütöm.
A töltelékek elkészítése:
Mákos:
Az aszalt őszibarackot langyos vízbe beáztatom. Mikor megpuhult, késsel feldarabolom. A darált mákot kevés meleg tejjel leöntöm, kicsit állni hagyom. Hozzáadom az amarantot, a kukoricaszirupot és a barackot.
Diós:
A diót leöntöm kevés meleg tejjel, hozzáadom a fentiek alapján elkészített aszalt őszibarackot és a szirupot.
A töltelékhez használt folyadék mennyiségével spóroljunk, ne legyen híg!
Letakarva kelni hagyom.
Mikor megkelt, két részre osztom, majd egyenként téglalap alakúra nyújtom. Rákenem a tölteléket, a széleket kihagyva, majd hosszabbik felétől kezdve szorosan feltekerem.
Fél óráig kelni hagyom. A sütőt előmelegítem, majd a két tekercs széleit hosszában villával megszurkálom.
Megsütöm.
A töltelékek elkészítése:
Mákos:
Az aszalt őszibarackot langyos vízbe beáztatom. Mikor megpuhult, késsel feldarabolom. A darált mákot kevés meleg tejjel leöntöm, kicsit állni hagyom. Hozzáadom az amarantot, a kukoricaszirupot és a barackot.
Diós:
A diót leöntöm kevés meleg tejjel, hozzáadom a fentiek alapján elkészített aszalt őszibarackot és a szirupot.
A töltelékhez használt folyadék mennyiségével spóroljunk, ne legyen híg!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése