2008. október 31., péntek
Egyre népszerűbbek és sokfélébbek hazánkban is a sütőtökből készült ételek, aminek nagyon örülök. Már gyermekkoromban is nagyon szerettem a sült tököt, de más formában nem ismertem ezt az édes, sárga őszi termést.
A gyerekek sokáig csak a sütőtöklevest és az alábbi gyömbéres tortát ették meg, sülve nem szerették a tököt. Szerencsére tavaly már kóstolgatták, idén meg egyenesen követelik. A napokban sor kerül majd arra is, de tegnap délután az alábbi torta készült el.
Már szinte hagyomány, hogy évente Halottak napja környékén megsütöm ezt az édességet, a Nagyok pedig „szellemes előadást” rendeznek, idén már a Kicsik is részt vettek benne.
Jelmezt vesznek fel: macska, boszorkány, varázsló, tündér...
A gyerekek sokáig csak a sütőtöklevest és az alábbi gyömbéres tortát ették meg, sülve nem szerették a tököt. Szerencsére tavaly már kóstolgatták, idén meg egyenesen követelik. A napokban sor kerül majd arra is, de tegnap délután az alábbi torta készült el.
Már szinte hagyomány, hogy évente Halottak napja környékén megsütöm ezt az édességet, a Nagyok pedig „szellemes előadást” rendeznek, idén már a Kicsik is részt vettek benne.
Jelmezt vesznek fel: macska, boszorkány, varázsló, tündér...
Hozzávalók:
Omlós tészta
250 g liszt
150 g növényi margarin
2 ek porcukor
1 csipet só
½ kk sütőpor
kevés víz
margarin a forma kikenéséhez
Töltelék:
1 kg sütőtök (tisztítva 800 g)
100 g barnacukor
1,5 dl (növényi) joghurt
1 kk őrölt gyömbér
¼ kk reszelt szerecsendió
½ kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
2 ek vaníliás pudingpor
Elkészítése:
Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrom, -csak annyi pici teszek hozzá, amitől összeáll- cipót formázok belőle, fóliába csomagolom és 1 órára a hűtőbe teszem.
A sütőtököt meghámozom, felszeletelem, kis kockákra vágom, edénybe teszem, ½ dl vizet öntök alá, s puhára párolom. Kihűtöm.
A sütőt előmelegítem 200 ˚C-ra. Kikenek margarinnal egy kb. 26 cm átmérőjű cakkos gyümölcstorta formát.
Lisztezett munkalapon 28-30 cm átmérőjű korongra nyújtom a tésztát, majd a formába terítem és az oldalán is rányomkodom. A peremén átgurítom a sodrófát, így leszakadnak a túllógó tésztadarabok. A tésztát villával megszurkálom.
A maradék tésztából, amit a szélekről levágtam, tésztalevelek készíthetők.
A torta formában lévő tészta tetejére sütőpapírt terítek, beleszórok 350-400 g szárazbabot vagy borsót nehezéknek, majd 10-12 percig elősütöm.
A tésztaleveleket is megsütöm. Visszakapcsolom a sütőt 180 ˚C–ra.
Öntet:
A barnacukrot elkeverem a joghurttal, a fűszerekkel, a pudingporral, végül az alaposan megmosott, megsikált citrom lereszelt héjával.
A tököt a tésztára terítem, levegősre széthuzigálom, majd ráöntöm a fűszeres keveréket és közepes bordamagasságon 1 órát sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
A tortát a formában hagyom kihűlni.
Tálalás előtt meghinthető vaníliás-fahéjas porcukorral, végül a tetejére teszem a tésztaleveleket.
Megjegyzés:
Az eredeti recept egy régi Nők Lapjából származik, Lajos Mari tollából, azt vegánosítottam.
Nekem a tök és az öntet túl sok lett, de emlékeim szerint a korábbi évek során is.
A második kép este lámpafénynél készült, ezért elég sötét lett, az elsőn pedig a maradék látható ma délelőttről.
A sütőtököt meghámozom, felszeletelem, kis kockákra vágom, edénybe teszem, ½ dl vizet öntök alá, s puhára párolom. Kihűtöm.
A sütőt előmelegítem 200 ˚C-ra. Kikenek margarinnal egy kb. 26 cm átmérőjű cakkos gyümölcstorta formát.
Lisztezett munkalapon 28-30 cm átmérőjű korongra nyújtom a tésztát, majd a formába terítem és az oldalán is rányomkodom. A peremén átgurítom a sodrófát, így leszakadnak a túllógó tésztadarabok. A tésztát villával megszurkálom.
A maradék tésztából, amit a szélekről levágtam, tésztalevelek készíthetők.
A torta formában lévő tészta tetejére sütőpapírt terítek, beleszórok 350-400 g szárazbabot vagy borsót nehezéknek, majd 10-12 percig elősütöm.
A tésztaleveleket is megsütöm. Visszakapcsolom a sütőt 180 ˚C–ra.
Öntet:
A barnacukrot elkeverem a joghurttal, a fűszerekkel, a pudingporral, végül az alaposan megmosott, megsikált citrom lereszelt héjával.
A tököt a tésztára terítem, levegősre széthuzigálom, majd ráöntöm a fűszeres keveréket és közepes bordamagasságon 1 órát sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
A tortát a formában hagyom kihűlni.
Tálalás előtt meghinthető vaníliás-fahéjas porcukorral, végül a tetejére teszem a tésztaleveleket.
Megjegyzés:
Az eredeti recept egy régi Nők Lapjából származik, Lajos Mari tollából, azt vegánosítottam.
Nekem a tök és az öntet túl sok lett, de emlékeim szerint a korábbi évek során is.
A második kép este lámpafénynél készült, ezért elég sötét lett, az elsőn pedig a maradék látható ma délelőttről.
4 megjegyzés:
nyami,nyami,,,
ez jól hangzik. Most állandóan sütötökös ételeket, sütiket eszünk. :-)
Igen, látom, jártam Nálad :)
Ezt ki fogom próbálni! Remélem ízleni fog a fiúknak! Majd jelentkezem, ha elkészült!
Szia Citromfű!
Remélem sikerrel jársz!
Azóta késztettem egy sütőtökös kekszet is, rövidesen felrakom.
Megjegyzés küldése