Baguette

2008. november 21., péntek

Franciaországban hosszúkásra hagyva, szendvicsként ismertem meg. Azt hittem, hogy csak ilyen kenyeret eszek majd ott, de talán kétszer ha ettünk. Inkább hagyományosat. Croissant-t meg pláne nem.

Kedves, keresztény bretagne-i család, 6 gyerekkel. Egy régi paplak, sok kis fülkeszerű szobával, kékre festett palettás ablakokkal.
Az oldalsó drótos kertkapun túl a templom, körötte a temető. Először kicsit morbidnak tűnt hogy kinyitjuk a kiskaput és lazán átmegyünk játszani a temetőbe, de számukra láthatólag ez természetes volt.

Egy kis ikonkép-műhely, a világ minden tájára küldték a papírra nyomtatott képeket, igéket.
Nem ünnepelték július 14-ét.


Sétálunk, az emelkedő tetejére érünk, ez a Kálvária-domb: Jézus a két latorral.




A tisztás füvére vászonkendő terül. A piknikes kosárból előkerülnek a baguette-ek...


Hozzávalók:

A kovászhoz:

12 g szárított élesztő
150 g víz
1 tk méz
100 g tönkölybúzaliszt

A kenyértésztához:

200 g tönkölybúzaliszt
200 g +3 ek zabliszt
11 g só
140 g langyos víz





Elkészítése:

Az élesztőt beleszórom egy tálba, hozzáöntöm a mézzel elkevert langyos vizet és megszórom a liszttel. Összekeverem. Lefedem és állni hagyom.

Mikor felfutott, hozzáadom a kétféle lisztet és a sóval elkevert vizet. Simára dagasztom (kézzel vagy géppel is lehet), amíg elválik a tál falától.
Nekem szükségem volt még a jelzett +3 ek lisztre, mert különben ragadt a tészta.

Letakarom és mintegy 45 percig pihentetem.
Kettéveszem a tésztát, egyenként laposra nyújtom, majd feltekerem.

Oldalát éles késsel bemetszem és előmelegített páragőzös sütőben (200 °C) megsütöm.

Páragőzös sütő: egy kis vízzel teli tálkát teszek a sütőbe, mikor bekapcsolom.

A baguette-et karikákra vágva reggeli falatnak vagy zöldséges főételek, főzelékek mellé szoktuk enni.


Kép forrása: itt

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger