2008. október 14., kedd
A hajdina nem gabonanövény, hanem a keserűfűfélék családjába tartozik, de együtt szokták emlegetni a gabonákkal.
Magas a rosttartalma.
Cukorbetegek számára lényeges információ lehet, hogy a hajdinafogyasztás előnyösen hatást gyakorol az inzulinkiválasztásra, mivel cukortartalma kétszer annyi idő alatt szívódik fel, mint a hagyományos cukor.
A gabonafélékben ritkán előforduló aminosavakat is tartalmaz a hajdina.
Cukorbetegek számára lényeges információ lehet, hogy a hajdinafogyasztás előnyösen hatást gyakorol az inzulinkiválasztásra, mivel cukortartalma kétszer annyi idő alatt szívódik fel, mint a hagyományos cukor.
A gabonafélékben ritkán előforduló aminosavakat is tartalmaz a hajdina.
B- és E-vitamintartalma jelentős, illetve szinte egyedülálló módon rutint (P-vitamin) tartalmaz, mely az erek falát erősíti. Visszérre hajlamos és érszűkületben szenvedő egyének számára ezért is javasolt a fogyasztása.
Jelentős a magnézium- és kalciumtartalma, melyek a csontképzés és az izomműködés fontos támogatói.
Lisztérzékeny betegek gluténmentes diétájában is alkalmazható.
Készítésénél érdemes a követni a forrázásos eljárást az ott említett ok miatt.
1 megjegyzés:
Utána is néztem :)
Glutént tartalmazó magvak:
búza, zab, rozs, árpa, tritikále, amarant, quinoa, vadrizs, és az ezekből készült lisztek, darák, és ételek, italok, kuszkusz
Gluténmentes magvak:
rizs, barnarizs, köles, hajdina, kukorica,
Gluténmentesek továbbá az olajos magvak, a gyümölcsök és zöldségek, valamint a hüvelyes temések magjai (babok, borsók, lencsék)
Megjegyzés küldése