Nyári menü

2008. július 16., szerda

Az elmúlt hónapok során több virtuális konyhába is kaptam meghívást (Govinda, Vitalboy, Siccike). (Remélem egyszer majd én is viszonozhatom nekik az invitálást.)
Siccike meghívásának apropója az volt, hogy körkérdést intézett a vega anyukákhoz: ki mit főz ilyenkor nyáron a csemetéknek. Több különféle menüjavaslat került összegyűjtésre az oldalon. A Vegagyerek blog egyébként –nevéhez hűen- a gyermekek vega táplálását mutatja be elsősorban, de természetesen nemcsak kisgyermekesekhez szól.

Mivel sokszor kérnek tőlem étkezési javaslatot, idemásolom, hogy én mit írtam oda. Inkább összefoglaló jelleggel néhány gondolat:


Reggeli:
nyáron szinte ugyanúgy kenyeret eszünk reggelre, mint máskor, kis változtatással.

A rávaló inkább könnyedebb, mint hidegebb időben (növényi margarin, esetenként kevés fűszeres olívaolaj, avokádó, ilyenkor nemigen választjuk pl. a pástétomkrémeket).
A kenyérhez társul még valamilyen idényzöldség: retek, paprika, paradicsom, uborka.

Italnak ilyenkor inkább gyümölcstea vagy víz mintsem tej (növényi) szokott lenni.
A kicsik olykor kását esznek: gabonapehely gyümölccsel, de ritkábban kérik a melegben.


Tízórai:

Délelőtt ha megéheznek, akkor puffasztott pehely van (Buláta, vagy köles), esetleg kevés gyümölcs.


Ebéd:

Leves: a nyári fajták egyike (gyümölcsleves, karfiolleves, zöldbab-, zöldborsó, újkrumpli stb. Ilyenkor ritkábban eszünk szárazbabot, lencsét, még a vörös lencseleves az, amire jobban rákívánunk.
Második:
Főzelékek: zöldborsó, zöldbab, krumpli, valamilyen feltéttel: rántott zsenge tök, cukkini, padlizsán stb.,
Vagy más zöldséges főétel: lecsó, rakott krumpli, paprikás krumpli, paradicsomos sült padlizsán vagy valamilyen indiai jellegű egytálétel (ún. szabdzsi) rizzsel
Tésztaféle: „tojásos” nokedli (a nokedlire morzsolt, kevés kurkumával ízesített tofu tojáspótlóként), pizza, kifőtt tészta (többnyire „milánói”) vagy gombóc (köles, esetleg barackos)
Amihez illik, ahhoz saláta : uborka, paprika, paradicsom.


Uzsonna:
Minden nap van szinte valamilyen édesség vagy süti, kelt tészta, esetleg fagylalt. Délután ilyesmit szoktunk uzsonnázni, vagy mikor kerti „strandolás” van akkor a strandolás elengedhetetlen kelléke a lángos, főtt kukorica stb.
Italnak néha limonádé vagy rózsavizes frissítő.


Vacsora:
Gyümölcsjoghurt (tej helyett vízzel vagy növényi tejjel), majd utána valami harapnivaló, ami lehet kenyér, kifli (házi) vagy péksüti.


Érdemes végigbogarászni a többiekét is, mert ugye ahány ház vagyis konyha, annyi menü, kihez melyik áll közel.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger