Kerti séta augusztusban

2008. augusztus 9., szombat

A napokban kerti mustrát tartottam. A másodvetés már szépen igyekszik kifelé: borsó, bab, aztán mostanra beindult a paradicsom is azokon a töveken, amik kedvezőbb (értsd árnyékosabb) helyen vannak, mert a többi, ami közvetlenül a tűző napon volt, hőgutát kapott.


Érik is, zöld is...



Borsó gyerekek

A cukkini az idén inkább remeteként tengődik.


Mesebeli tökistálló


Okra is van néhány, aztán érkezett egy új jövevény is: török saláta névre hallgat. Hivatalosan biztosan nem így hívják, de mivel ez volt a származási országa, hát erről nevezték el. Kinézetre a porcsinnal rokonítanám, bár annak a szára barnás, ennek meg zöld.


Török saláta


Lényeg a dologban: úgy tűnik megmarad, már csak át kellene menteni az elkövetkezendő évekre (magot gyűjteni róla az adott időben).


Szeder és áfonya, szép lila színű bogyósok:


Szeder


Áfonya


Salátának való rukkola:


A mentáim terjednek, már kissé túl szemtelenül is. Kényelmesen nyújtózkodnak, nem zavartatják magukat, hívatlan vendégként megjelennek mindenhol és kitúrnák lakhelyükről a többi szabályosan növekedő növényt. A kissé csenevész ribizlibokor türelme is fogytán, nem mindenki bírja a rámenősséget.


Menta


Az édeskömény sárga virágai nektárt kínáló fogadóként üzemelnek a méheknek, környéke zsúfolásig teli a zsongó potrohosokkal.

A szőlő is egyre jobban érik, az itt vendégeskedő darazsak –ellentétben az édeskömény kuncsaftjaival- nem olyan fürgék, láthatóan kábák. Zsongásukról is lerí a bódulat. Nem csoda, mert képesek akár egész szemeket is felfalni…


Bódító illatok


Emlékeztetőül pedig, hogy már túlmentünk a nyár derekán, itt-ott lehullott néhány szőlőlevél. A Nagyok kiskertjében paradicsom, egy-egy szál sárgarépa és bokros zöldbab várakozik hűségesen kis gazdáira.


Gyerekek kiskertje


Kihasználom a futóbab lugasának enyhe árnyékát egy lepottyant alma és szőlő társaságában: csend van és nyugalom.





0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger