Nán

2008. augusztus 19., kedd

Meleg ide vagy oda, sütni-főzni minden nap szoktam. A szaftos főételek mellé szívesen fogyasztunk valamilyen lepényszerűséget vagy baguette-et. Az alábbi kelt tészta neve magyarul sütőben sült lángos is lehetne.

A receptet a következő könyvből merítettem: Egy falat India, némi átalakítással.



Hozzávalók:

500 g liszt (350 g teljes kiőrlésű+150 g finomliszt)

300 ml növényi tej

3 dkg élesztő

1/2 tk sütőpor

½ tk só

3 ek olaj

víz


Elkészítés:

A liszteket tálba szitálom, hozzáadom a sót és a sütőport, közepébe mélyedést készítek, belemorzsolom az élesztőt, majd kevés cukorral elkevert növényi tejet öntök rá, meghintem liszttel és aktiválódni hagyom.

Egy másik tálban elkeverem a tejet és az olajat. Mikor az élesztő felfutott, akkor hozzáadom a tejes-olajos keveréket és simára gyúrom.

Tálba teszem, letakarom és meleg helyen kelni hagyom.

A sütőt 200 ˚C-ra előmelegítem és egy kis vízzel teli edényt teszek a sütő alsó részébe, mely páratartalmat biztosít, s megakadályozza a nán-ok későbbi gyors kiszáradást.

A megkelt tésztát átgyúrom, gombócokra osztom. Mindegyik gombócot kerek vagy ovális formájúra sodrok.

Kiolajozott sütőlapra teszem őket és oldalanként 7-8 percig sütöm.

Az eredeti recept alkotórészei között magfűszer is szerepelt, legközelebb majd ezzel próbálom ki.


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is naant posztoltam ma! Csak az én forrásom a Szakácsok könyve volt:-)

Renata Kalman írta...

szia!
A névvel vacilláltam, de a könyv így írta, hát legyen. Korábban máshol én is így olvastam: naan.
(Kicsit furán néz így ki á-val...)
A vörös lencsét meg a napokban terveztem felrakni. :)

Most nézem, hogy a posztod felkerült a gyűjtőoldalra? Mert nem látom.

siccike írta...

MEgcsináltam, és ízre nem lett rossz (bár én picivel több sót is elbírtam volna), viszont elég száraz lett.:-( Mondjuk lehet, hogy a sütőm is vétkes volt...

Renata Kalman írta...

Siccike!
Én sajnos egyébként elég "sós vagyok, amit igyekeznék csökkenteni.
(Van, hogy utólag rásózok.)

A kiszáradás: nekem még másnap is ehető volt, olyan kenyértészta állaga lett. Olajat mennyit tettél bele?

siccike írta...

Olajat annyit tettem bele, ahogy írtad.

Gyöngyi írta...

Adjon az új év,
amit a régi nem adott:
nevető örömet, édes bánatot;
adjon az is, aki még nem adott,
hidegben meleget, melegben árnyékot;
kálváriánkban könnyű keresztet,
szőlőtőkénkre nehéz gerezdet,
ha száraz a mezsgye adjon az ég,
bőséges esőt, de ne legyen jég;
fagyosszentek ne hozzanak veszélyt,
gazdaszívekben ébresszenek reményt;
minden haragos béküljön jóra,
kaszálókon viruljon pünkösdirózsa;
adjon az isten mindig jó napot,
templomainkban áldásos papot;
ültessenek a kertbe legalább egyet,
teremjenek fáink roskadva meggyet;
búzatáblákba kevesebb egeret,
adjon az isten puha kenyeret;
adjon nekünk, ha nem is kérünk,
boldog szerelmet, ameddig élünk.

Boldog Új Évet Kívánok!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger