Okrás lecsó

2008. augusztus 14., csütörtök

A nyári szezonban hetente egyszer-kétszer biztosan eszünk lecsót, mégsem ununk rá, mert ősztől-tavaszig úgysem készítek. Lehetne ugyan, de akkor nem az igazi. Nincs meg benne a nyár íze: a napérlelte paradicsomé, ami még meleg, mikor leszakítom, a friss, ropogós paprikáé és a hölgyujjaké…



A hölgyujj (nem hölgy ujj!) gombó , bámia vagy okra néven ismert, belül magos kívül zöld, hegyes ujjformájú zöldség. Mi inkább okrának hívjuk itthon őket és jelenleg még elég szűkkörű a felhasználási területe a konyhánkban: többnyire lecsóba szoktam tenni. Kissé „kocsonyás” jelleget kölcsönöz az ételnek, pektintartalma miatt. Fiatalon érdemes leszedni, mert az öregnek már erős rostjai, amolyan szálkái vannak.

Padlizsánnal is szoktam készíteni, vagyis ratatouille-t.


Hozzávalók:

1 fej hagyma
1 kg zöld­pap­ri­ka
500 g pa­ra­di­csom


Elkészítése:

Az apróra vágott vö­rös­hagy­mát olajon meg­pi­rítom. Hoz­zá­adom a ne­gye­dek­re fel­vá­gott pa­ra­di­cso­mot, a ka­ri­kák­ra vá­gott zöld­pap­ri­kát és az okrát (csak a felső, száras végét vágom le, majd felkarikázom). Íz­lés sze­rint meg­sóz­om és fedő a­latt ad­dig pá­rol­om, a­míg meg­pu­hul.

Aki szalonna ízt hiányol belőle, az meghintheti közönséges só helyett füstízű sóval is.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az okra saját termesztés? Még nem kóstoltam, de több receptben olvastam és nagyon izgatja a fantáziámat, de eddig nem sikerült beszereznem. Van valami beszerzési hely ötleted?

Ildi

Renata Kalman írta...

Szia Ildi!
Igen, magról vetettük.
A magot pedig Szegeden a Calendula szaküzletben vettük.

De itt találtam a Neten rendelhetőt:
http://www.hermesmag.hu/%C3%BAj_lap_9.htm

siccike írta...

Ez az okra nagy misztikum nekem is, az amerikai vegablogokon sokszor látom alapanyagként.

Névtelen írta...

Szia!

Köszi a segítséget, nekem eszembe sem jutott, hogy esetleg mag formájában keressem :) Akkor talán jövőre megprobálkozom vele.

Ildi

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger