Szőlőlekvár

2008. augusztus 16., szombat

Rohamosan érik a szőlő. Mivel nem készítünk sem mustot, sem bort belőle, így a közvetlen fogyasztáson kívül ivólé és lekvár lesz belőle.





Elkészítése:
A leszedett, leszemezett, megmosott szőlőből eltávolítottam a magokat. (Ez egy kicsit babra munka, de ennek a szőlőnek elég nagy magjai voltak.) Lecsepegtettem. Héjastul leturmixoltam és a befőző lábosba tettem.

Sűrűsödésig főztem (az eddig megszokott lekvárokhoz képest –sárgabarack, eper stb.- a szőlőnek jóval több idő kellett, míg besűrűsödött, talán mert nincs annyi rost benne).


Édesítés: 1 kg szőlőhöz 15 dkg cukrot tettem.


Ezt követően a szokásos befőzési eljárás szerint folytattam az üvegekbe öntést és dunsztolást.

A magokat megmostam, megszárítottam, félreraktam.



5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztosan sok munkát vett igénybe a
magozása. De néhány év múlva elővesszük és az ételekhez nagyon finom!!!

Felícia

Renata Kalman írta...

Felícia!
Örülök, hogy beírtál! :)
Majd segítesz hozzávaló sütit sütni!

malyvacsiga írta...

És mi lesz a magokból????

Renata Kalman írta...

Mályvacsiga! Egyelőre elméleti szinten van a dolog, szeretném megőrölni finom állagúra és elfogyasztani. A szőlőmagban állítólag sok értékes anyag van. Szőlőmagolajat pl. használok is. Meglátjuk.
Amúgy nem egy hálás munka a magozása...

malyvacsiga írta...

Értem. Akkor majd számolj be a tapasztalatról. :-)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger