Rusztikus romantikus vacsora - VKF!-XIX.

2008. szeptember 26., péntek

Első olvasatra hirtelen nem tudtam hogyan közelítsek a Gasztro blogosok körében rendszeresen megrendezett főzőverseny (?) legújabb témájához, mert -ebben is- kicsit kilógok, és ami számomra romantikus, az lehet, hogy másoknak érdektelen vagy nagyon „lila”. Ha romantikáról olvasok, vagy ilyen jellegű, képben megörökített dolgokat látok, akkor többségében piros szívek, osztriga, afrodiziákumként működő egzotikus fűszerek, pézsma és hasonló illatok dominálnak. Tőlem ezek ilyen sűrűségben eléggé idegenek, ez nekem sok(k).

Inkább vadvirágos rét, pasztellszínek, természetesség, aféle "letisztult romantika". Ez meg talán a többségnek túlságosan egyszerű, a hétköznapoktól semmiben sem különböző. De nem vagyunk egyformák, mindenki másra nyitott a bennünket körülvevő világból.

Azonban egy ilyen jellegű vacsora apropója az esetemben adott volt, hiszen szeptember 5-én töltöttük a 10 éves házassági évfordulónkat, ezért úgy gondoltam, hogy összekötöm a két dolgot.

Mivel nálunk a kétszemélyes vacsora valójában hatszemélyes, így nem ragadtattam nagy különlegességre magam -most sem-, már ami az ételek bonyolultsági fokát jelenti és hát túl aprólékosan sem tudtam mindent kivitelezni a tálalás és egyéb szempontból sem.

Az alapanyagok tekintetében tettem egy kis kitérőt és górcső alá vettem, hogy valóban megállják-e helyüket ebben a témában.


A füge köztudottan vágyfokozó hírében áll. Levele már a Bibliából is ismerős lehet, -ott éppen intim testrészek elkendőzéséül szolgált-, de a gyümölcsét is sok helyen említik.

A reneszánsz nem titkolt hangsúlyt fektetett a világi örömökre, ezért nem meglepő ha Vincenzónak, Mantua hercegének, mennyegzőjére életnagyságú Vénuszt formázó gyümölcsös édességet készítettek. A tésztaréteg alatti szerelmi vágyfokozó étkek között pedig füge is szerepelt.

Ugyanakkor gyógyító hatást is tulajdonítanak a fügének: rostos szerkezete és apró magvai révén emésztést serkentő, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer, csillapítja a köhögést és idegnyugtató hatással is rendelkezik.

(Persze ez már jócskán kitérő, hiszen nem gyógyászati értekezés ez, hanem lakoma-leírás, de ki tudja mikor lehet ezekre az infókra szükség...)

És ha már füge, akkor vajon kik emlékeznek még Fügére a Szerelem első vérigből? (Nálam fiatalabbaknak szóló magyarázat: tinikorom filmje volt, melynek egyik (férfi) főszereplője Füge=Beri Ari)


A fügén kívül az őszibarack is nagy csábító hírében áll (úgy tűnik sikeresen beválasztottam két ilyen Amor gyümölcsét), merthogy az őszibarackot Vénusz kebelének is nevezik...


A hagymával is beletaláltam, mert létezik ugyan egy íratlan alapszabály miszerint: „randi előtt ne egyél hagymát”, ugyanis átható hagymaszaggal nem biztos, hogy sikerül meghódítani a kiszemelt delikvenset.
De azt talán kevesen tudják, hogy a hagyma „szerelemtűzre sarkall”!

Állítólag a babiloniak tanították meg az egyiptomiakat arra, hogy a vöröshagyma a tökéletesség szimbóluma. Az egyiptomiak meg ezt annyira komolyan vették, hogy nagy tiszteletük kifejezéseként nem is merték fogyasztani azt.

A görögök lejegyzései szerint a hagyma „fátyolossá teszi a látást, s fokozza a szerelmi teljesítményt”.



Lássuk hát a menüt:


Vacsora menü


Őszibarack-körte krémleves - opcionálisan tejszínhabsipkával a tetején
Grillezett padlizsán, paprika, hagyma, tofu párolt rizzsel

Babonéz (vega tartár)

Céklasaláta

Narancsos tükrös szívek

Fügegolyók

Narancslé, tisztított víz

Kávé tejszínhabbal






Leves

Őszibarack-körte krémleves

Néhány őszibarackot és körtét megmosok, meghámozok és felszeletelek. Kevés vízzel felteszem a tűzre, közé egy fűszerlabdát, melybe előzetesen néhány szem szegfűszeg, fahéj és egy csillagánizs került. Felforralom, majd leveszem a tűzről. Botmixerrel krémesítem.
Ízesíthető mézzel, cukorral. Tejszínhabbal díszíthető.

Főétel

Grillezett padlizsán, paprika, hagyma, tofu párolt rizzsel



A padlizsánt, a tököt, a hagymát megtisztítom és tetszőleges formákra vágom. A tofut felszeletelem. Grill-lapon megsütöm mindkét oldalukat.


A rizst nem részletezném, de ha valakit érdekel bármilyen elkészítésbeni információ, jelezze, Jázmin rizst használtam.



Mártás

Babonéz (alias vega tartármártás)

A babonéz receptjét Katánál olvastam.


Saláta


Céklasaláta

Hozzávalók:

cékla
balzsamecet


Elkészítése:

A céklát megmosom, meghámozom, lereszelem. Megsózom, ecettel ízesítem, hagyom összeérni.


Desszert

Narancsos tükrös szívek


Hozzávalók:

2 narancs héja és leve
200 g liszt
50 g porcukor
50 g vaj/margarin
1 tk sütőpor
1 tk fahéj
lekvár (galagonya-almalekvár)


Elkészítése:
Alaposan megmosom a narancsokat (érdemes bio-t választani), lereszelem a héjukat. Kifacsarom a levüket.
Összeelegyítem a lisztet a sütőporral, hozzáadom a porcukrot, a narancshéjat, a margarint/vajat és a narancslevet.
Kinyújtom a tésztát és szív alakú süteményszaggató formával kivágom. Előmelegített sütőben rövid ideig sütöm. Kihűlés után két szívfél közé galagonya-almalekvár kerül.


Fügegolyók

A fügét összeturmixolom, elkevertem kekszmorzsával és némi porcukorral. Karobporral megszórom.





Ital

Alkoholmentesben gondolkoztam: frissen facsart narancslé illetve tisztított víz közül lehetett választani (a képen a víz látható).

Biztosan sokan „sajnálnak” most, hogy nem fogyasztok semmilyen alkoholt, de egyszerűen nem szeretem és nincs is szükségem rá, így ebben a menüben sem szerepel. Aki viszont hiányolja, az egészítse ki a fogásokat valamilyen hozzá illő borral, pezsgővel. Márkát nem tudok javasolni, nem értek hozzá.


Kávé tejszínhabbal (választás szerint valódi vagy gabonakávé)




Kiegészítők



Gyertyák
Füstölő: (rózsafa)
Virág
Zene: Sting forever és némi Patricia Kaas

6 megjegyzés:

siccike írta...

Na nemááá, hogy ez az egyszerű menü és egyszerű teríték!!:-)) Tök jól néz ki! Továbbra is ámul-bámul, mikre van energiád!:-)

Unknown írta...

Szia! írtál nekem egy kommentet, és ezáltal idetaláltam, hatalmas örömömre. Fergeteges a blogod, és köszi a kommentet is.

Renata Kalman írta...

Siccike!
Köszi, de tudod milyen vagyok :)

Renata Kalman írta...

Szilda!
Örülök, hogy meglátogattál szerintem én is gyakran fogok Felétek látogatni!

Milene írta...

Renáta, ez csúcs! Jó volt itt olvasni! Nyeltem nagyokat. Pedig én húsevő vagyok...

Renata Kalman írta...

Citromfű! Köszi, tényleg az ízeken múlik.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger