Napraforgó mártás (napraforgó tejföl)

2008. november 25., kedd

A múltkori receptnél említettem a napraforgó tejfölt, ami nem tartalmaz sem tejet, sem tojást. Tisztán növényi alapanyagokból készül.


Hozzávalók:


4 ek napraforgómag
1 mk só
½ tk mustár
1 tk citromlé
1 ek olaj
annyi víz, hogy krémes állagú legyen





Elkészítése:


A napraforgómagot szárazon megpirítom, mikor kihűlt megdarálom. Turmixgépbe teszem a többi hozzávalóval együtt és krémesítem.

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Én még nem csináltam ilyet, de tetszik, ez is a kipróbálandók listájára került. Köszi.

Névtelen írta...

Legalább tejfölíze van? Ha meg nem, akkor nem lehetne citromos napraforgópépnek hívni? Miért nem lehet elengedni a "bûnös" ételeket, miért kell akár névben is kötõdni? Móni

Renata Kalman írta...

Szia Napmátka!
Remélem ízleni fog!

Renata Kalman írta...

Szia Móni!
Nem, nincs tejfölíze. Végül is a napraforgómártás név jobb lett volna, lehet, hogy át is írom.

Én egyébként használom a "húshelyettesítő" kifejezést is azoknál az ételeknél, ahol ezt a szerepet töltik be. A mai magyar konyhában még mindig domináns a hús, s sokan, akik váltani szeretnének, de ezekben az ízekben gondolkodnak, nem vagy nehezen tudnak elindulni.
Elsőként csak néhány dolgot szeretnének lecserélni, mert talán nem mindenki lelkes rögtön beleugrani valami teljesen más ízvilágba, főleg, ha a családtagjai nem osztják lelkesedését.
Ugyanakkor azoknál az ételeknél, amik eleve hús nélkül "íródtak", készülnek persze nem így hívom, s ez van többségben.
És hát ennek mintájára él az én fejemben a "tojáshelyettesítő" és a "tejhelyettesítő" kifejezés is, bizonyos dolgokra.
Aztán talán eljutunk oda, hogy pl. a gyerekek, akik már ebben nőnek fel, nekik természetes lesz, hogyha meghallja azt a szót, hogy: pástétom az számára növényből van :)

A fiam megkérdezte tőlem egyik nap, hogy mi az a máj? Elmondtam neki, erre jött a következő kérdés: jó, de biztosan más dolgot is májnak hívnak, mert van, aki eszik olyat...

irisz írta...

érdekes, én sem szeretem a húspótló dolgokat, v.hogy úgy vagyok vele, hogy azért vagyon vegetáriánus, mert nem vonzanak a húsos ételek - így a pótlóverziójuk sem. Képtelen vagyok megenni a húsra emlékeztető állagú dolgokat, mint pl. a szója kocka, v. gabona kolbász. Persze látványosan nem szoktam undorkodni, nincs bajom a húsevéssel, csak én nem kívánom.

Renata Kalman írta...

Engem nem az állaguk, hanem inkább az zavar, hogy agyon vannak fokhagymázva, mintha más ízesítéssel nem is készülhetnének.
Így készen nem is veszek ilyesmiket, készíteni sem túl gyakran szoktam.
Ugyanakkor sokan kérnek ötletet, hogy el szeretnének indulni, de nincs fűszerük, meg nincs kedvük teljesen másba átváltani, meg a család nem nagyon lelkes, de mégis tennének néhány kezdeti lépést. Ilyenkor jól jöhetnek ezek (is).

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger