Mazsolás kalács

2009. április 12., vasárnap

A férjem szerint az eddigi legjobb kalácsrecept. Négyféle lisztből áll, a tésztája könnyű.


Hozzávalók:

60 dkg liszt (25 dkg tönkölybúza+15 dkg zabliszt+10 dkg szójaliszt+10 dkg finomliszt)
2,5 dkg élesztő
3 ek méz (nálam repce)
1 mk só
60 ml szőlőmagolaj
1 marék mazsola
kb. 2,5 dl rizstej





Elkészítése:


Az élesztőt kevés langyos tejben elkevert mézzel felfuttatom. A mazsolát beáztatom.

A liszteket összekeverem a sóval. A felfutott élesztős tejet beledolgozom, majd a többi tejet is. Hozzáadagolom az olajat és az időközben lecsepegtetett mazsolát.
Simára dagasztom és kelni hagyom.
Három részre osztom és a három ágat egybefonom. A tetejét megkenem mézes tejjel. Ismét kelni hagyom.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on megsütöm.


A liszt fajtájától függően kellhet még hozzá folyadék.
A kalács nekem kicsit szétterült sülés közben.

5 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon szép, foszlós a kalácsod! Megsütöm én is, kíváncsi vagyok az ízére is...

Kata írta...

Nagyon jól néz ki! Én egyébként esküszöm a lisztkeverékekre, tapasztalataim szerint sokkal finomabb lesz a végeredmény..

Kívánok nektek kellemes ünnepeket!

duende írta...

csodálatosan fosztlósnak és könnyűnek látom a kalácsod! :)
Az enyém az idén nem igazán sikerült olyanra, amilyenre szerettem volna. Viszont minden más nagyon fini lett! (Ne legyek telhetetlen... :))) )

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Ma újra megcsináltam, kicsivel több olajat kívánt, ki is javítom.

Kata!
Én is szeretem keverni a liszteket, a szójaliszt (talán sokak szemében nem szimpatikus), de könnyűvé teszi a tésztát.

Duende!
A formája nekem sem ász, de benne van a lelkem..:)

Csibe írta...

Szia, nagyon guszta, mentettem a receptet :)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger