2009. április 30., csütörtök
Az alábbi receptet a Civil Rádió, Kanál forradalma nevű műsorában hallottam, Margit asszonytól.
Van két tő rebarbarám, melyből pitét és csatnit szoktam legtöbbször készíteni. Terveztem, már, hogy egyik nap készítek valamilyen rebarbarás süteményt, így éppen jókor jött ez a recept: kipróbáltam, némi átalakítással...
Eredeti recept (tejtermékkel)
Hozzávalók:
Tésztához:
140 g fehér tönkölyliszt
140 g zabpehely
200 g tisztított vaj
100 g méz
80 g őrölt mandula
csipetnyi só
csipetnyi szódabikarbóna
Töltelék:
400 g rebarbara
200 g túró
200 g méz
3 ek tönkölybúzaliszt
1/4 liter víz
1/8 l tej
1/8 l habtejszín
Elkészítése:
A tésztához összekeverem a vajat a mézet, a sót és a mandulát, majd hozzáadom a lisztet és a zabpelyhet. Alaposan összedolgozom és hűtőbe teszem fél órára. Egy formába kiterítem, nagyjából 2 cm magas pereme legyen, villával megszurkálom.
Előmelegített sütőben, kb. 200 °C-on mintegy fél óráig sütöm.
A töltelékhez megtisztítom a rebarbarát és feldarabolom kb. 2 cm-re, néhány darabot félreteszek a díszítéshez.
A rebarbarát 100 g mézzel ízesített vízben megfőzöm és lehűtöm.
Egy tálban összekeverem a túrót 100 g mézzel , a liszttel és a langyos tejjel. Hozzáadom óvatosan a kemény habbá vert tejszínt.
A rebarbarát lecsepegtetem, majd az elősütött tészta tetejére simítom, ráteszem a túrós masszát és díszítem a rebarbaradarabokkal.
30 percig sütöm.
Előmelegített sütőben, kb. 200 °C-on mintegy fél óráig sütöm.
A töltelékhez megtisztítom a rebarbarát és feldarabolom kb. 2 cm-re, néhány darabot félreteszek a díszítéshez.
A rebarbarát 100 g mézzel ízesített vízben megfőzöm és lehűtöm.
Egy tálban összekeverem a túrót 100 g mézzel , a liszttel és a langyos tejjel. Hozzáadom óvatosan a kemény habbá vert tejszínt.
A rebarbarát lecsepegtetem, majd az elősütött tészta tetejére simítom, ráteszem a túrós masszát és díszítem a rebarbaradarabokkal.
30 percig sütöm.
Változtatások (vegánosítva)
Tészta:
Vaj helyett növényi margarint használtam, szódabikarbónából kicsit többet: ¼ mk mennyiséget.
Mézet a tésztájába nem tettem (mert kifelejtettem).
A zabpelyhet előzetesen beáztattam.
Töltelék:
Tehéntúró helyett kölestúrót használtam.
Kölestúró: a kölestej készítésekor visszamaradó köles zúzalék.
Tehéntej helyett kölestejet használtam, a tejszín helyett pedig Joya főzőkrémet.
Mézből 150 g-ot tettem bele.
Nekem kicsit túlcsordult a formából (gyümölcstorta formát használtam, ami erre a célra nem alkalmas) és a folyadék esetében nem tettem bele az egész előírt mennyiséget.
13 megjegyzés:
Látom, Nálad is most éled a rebarbara szezon :). Te hol szerzed be a rebarbarát?
Szia! A kertben van két tő...
Igaz ez annyira nem volt rózsaszín mint a Tied.
De látom, hogy másban is hasonlóan jár az agyunk, mert nekem is itt a spárga a hűtőben, azt meg úgy vettem...
Nekem nagyon tetszik az eredeti recept és a Tiéd is. Még sosem csináltam semmi rebarbarásat. Furcsa, igaz? Gyerekkoromban sem ettünk, de kíváncsi vagyok rá. Igaz, spárgázni is csak tavaly kezdtem...
Én is szeretem, és jövő héten kapok a hugomtól egy jó csomót belőle. Én kompótnak és rebarbarás muffinnak csináltam tavaly, de az etúrós változat is nagyon tetszik!
Nagyon tetszik, meg fogom csinálni a tejeset. Az eper-rebarbara csatnit ismered? Nagyon jó!
Igen, valami mennyei párost alkot ez a két komponens.
Viszont nálunk inkább az édes íz dominál a csatniban, mert a csípőset a gyerekek nem eszik meg.
Napmátka!
Gyerekkoromban én sem ettem rebarbarát. Valójában itt ismertem meg, mikor ideköltöztünk, 6 éve. Férjem ültetett és aztán így kezdődött.
A spárgát szintúgy... Ha visszagondolok, gyerekkorom étkezése elég szűk körben mozgott, igaz rossz evő voltam és otthon többnyire ezek készültek: húsfélék, káposzta, néha tészta.
A zöldségek közül például gyerekként nem szerettem a fehér répát, zellert, karalábét... ami felnőtt(?)korra megváltozott.
Duende!
A muffin jó ötlet, így még nem is készítettem. Muffinba többnyire bogyós dolgokat teszek.
Befőtt is készült, csak valahogy "összeesett" az üvegben, azaz igen kevés lett belőle. A férjem szereti nagyon.
Igen, nem valami kiadós, sajnos, és sok a munka is vele. De a muffin szuper volt, igazán pinkánssá tette a süteményt.
Ja, kis kockákra vágtam bele, szóval kb. olyan "bogyó" méretűekre! :)))
Duende!
Köszi!!
Ki fogom próbálni!
Szia Reni!
Én is mst ültettem 3 tő rebrbarát, mert nagyon szeretem. De még nagyon kicsik. Az normális? És hogy kell szeretgetni, hogyszép nagyra nőjön? Előe is köszi a tanácsokat!
Orsi! A mieink már pár évesek. Annyit tudok, hogy az alsó leveleit kell letörni, a belsőket meghagyni, s egyszerre nem túl sokat szedni róla. A levelet ne tőből törjük ki, hanem kicsit hagyjunk rá. A felhasználásánál biztos tudod, hogy csak a nyele ehető.
Megjegyzés küldése