2009. április 2., csütörtök
Szejtánt többnyire rántott formában szoktuk fogyasztani, illetve tarhonyás búzahúsként. Fasírtgolyókat eddig nem készítettem belőle, de férjem unszolására most nekiálltam.
Mivel házi szejtánból készítettem, ezért kicsit időigényes folyamat. Ha viszont nagyobb mennyiség készítésekor egy adagot ledarálunk és lefagyasztunk a búzahúsból, akkor az alapanyagot ilyenkor csak ki kell venni a fagyasztóból.
Természetesen boltban vásárolt sikérporból is készíthető, de így én még nem próbáltam.
Hozzávalók (kb. 14 golyóhoz):
kb. 30 dkg tönkölylisztből elkészített szejtán (recept: itt)
fél fej hagyma
pirospaprika
késhegynyi morzsolt borsikafű
só
kenyérmorzsa és/vagy szikkadt kenyérdarabok
forgatáshoz: búzakorpa vagy teljes kiőrlésű liszt
Elkészítése:
A házilag készült szejtánhúst ledaráltam egy húsdarálón.
Hozzáadtam a beáztatott szikkadt kenyérdarabokat, a kenyérmorzsát, az apróra vágott hagymát és a fűszereket. (A kenyér és kenyérmorzsa mennyisége nálam a szejtánnak kb. egyharmada volt.)
Golyókat formáztam belőle, majd meghempergettem búzakorpában és kisütöttem.
A fűszerezés tekintetében most magyaros ízvilágot idéző verziót készítettem, de legközelebb tervezek indiai fűszerezésűt is.
Petrezselymes burgonyával és reszelt karalábéval tálaltam.
Vendégváró falatként is kínálható.
Golyókat formáztam belőle, majd meghempergettem búzakorpában és kisütöttem.
A fűszerezés tekintetében most magyaros ízvilágot idéző verziót készítettem, de legközelebb tervezek indiai fűszerezésűt is.
Petrezselymes burgonyával és reszelt karalábéval tálaltam.
Vendégváró falatként is kínálható.
Hasonló receptek:
Kata
Siccike
Fruzsi
Ők nyársra húzott szejtáncombokat készítettek szejtánpor-alapból, sütőben kisütve.
3 megjegyzés:
Nem próbáltam még a szejtánt, de Nálad többször is látom, el kellene készítenem egy adagot. El nem tudom képzelni, milyen íze van, nyilván nem a szója ízére kell gondolni, igaz?
Nagyon vonzók a gombócaid!
Nem, abszolút nem szója ízű, inkább seízű, semleges. Fűszerezni érdemes, az alap készítésekor, mikor a masszát kifőzöd, a főzővízbe lehet tenni fűszereket. Én nem mindig szoktam, mert ha nagyobb adagot készítek, akkor azt lefagyasztom, s nem tudom előre, hogy a felhasználáskor milyen ízesítést szánok neki adni.
Kicsit időigényes, meg utána takarítással jár, de egy kerti csap nagy szolgálatot tehet, ha van.
Én a fürdőkádba teszem az erre a célra tartott vödröt és a zuhanyból engedem rá szűrőre a vizet.
Én a már elkészült masszát ki szoktam lapítani, nem szeretem, ha vastag, arról nekem mindig a kövér hús jut eszembe...
Lehet, hogy érdemes lenne elsőre bioboltban venni zacskós (már kész) szejtánt, vagy sikérport (abból egyszerűbb készíteni, csak vízzel kel elkeverni, s kiszaggatni, megfőzni) csak hogy épp kipróbáld mégis milyen.
Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Megjegyzés küldése