2009. május 15., péntek
Pár napja a férjem nagyobb tétel akácvirágot hozott haza. Mivel elég késő volt, így semmiképpen nem akartam órákat tölteni a szirmok szárakról történő lehúzogatásával.
Ezért csak kicsit kirázogattam a benne lévő bogarakat, rovarokat (voltak azért benne) majd szárastul vízbe tettem és felforraltam.
(A száraktól semmilyen mellékíze nem lett, mert a maradékot, ami nem került palackba, később megkóstoltuk).
(A száraktól semmilyen mellékíze nem lett, mert a maradékot, ami nem került palackba, később megkóstoltuk).
Reggelig néhány órát ázott, de egyébként elég neki 2-3 óra áztatás is. Majd leszűrtem és a következő hozzávalókat tettem bele:
5 liter víz
15 marék akácvirág
mennyiségéhez:
12 dkg cukor
2 tk citromsav
Újra felforraltam, majd az időközben előkészített 7,5 dl-es üvegekbe öntöttem még forrón.
A két celofános módszerrel rögzítettem a tetejét, azaz két celofánréteg közé kerül egy kevés nátrium-benzoát. A módszer leírása: itt.
Szárazdunsztba tettem (egy erre a célra használt magas falú láda, ami régi pokrócokkal van kibélelve). Így lassabban hűl ki.
Cukrot használtam, mert a mézet sajnálom a forralással tönkretenni. A bolti leveknél szerintem így is nagyságrendekkel jobb, fogyasztáskor tetszőlegesen hígítható és természetesen olcsóbb is.
A két celofános módszerrel rögzítettem a tetejét, azaz két celofánréteg közé kerül egy kevés nátrium-benzoát. A módszer leírása: itt.
Szárazdunsztba tettem (egy erre a célra használt magas falú láda, ami régi pokrócokkal van kibélelve). Így lassabban hűl ki.
Cukrot használtam, mert a mézet sajnálom a forralással tönkretenni. A bolti leveknél szerintem így is nagyságrendekkel jobb, fogyasztáskor tetszőlegesen hígítható és természetesen olcsóbb is.
5 megjegyzés:
Köszi, hogy ezt a módszert is leírtad! Nagyon hasznos, én is akarok hosszabb időre (télire is) eltenni ebből az italból. Errefelé sok az akác.
(Bár a mézet jobban szeretem, tartósításhoz azt hiszem, a cukor biztonságosabb, nem?)
Mézzel is el lehet tenni, de mivel felforralom az egészet együtt, a méz hasznos anyagai tönkremennek...
Kedves Olvasók és Renáta! Nagyon szeretem az akácvirág szörpöt, de idén még nem ittam. Tavaly és elötte is csak pár étteremben találkoztam vele. Kerestem már delikátesz és bioboltokban is, de mindenféle szörp van, csak ez nincs. Ha valaki tudja, hogy Budapesten kereskedelmi forgalomban hol kapható, legyen kedves itt megírni. Köszönettel: SLACÓ /Sajnos, ebben az időszakban (május - június) szedni és készíteni nem tudok - jelenlegi zsúfolt időbeosztásom miatt - inkább megvásárolnék egy nagyobb kontingenst/.
Slacó!
Nem tudom, sajnos. Gondoltam a Szobi szörpüzemre, de ott ha jól emlékszem csak bogyós termékből készül szörp... vagyis múlt időben, mert már csődbe ment...
A Neten sincs infó, lehet, hogy még nem annyira népszerű itt nálunk az akác.
Mi rengetek szörpöt fogyasztunk, köszönet az ötletért, így még egy fajtát készíthetek a télre :)
Megjegyzés küldése