Akácvíz

2009. május 3., vasárnap

Teljesen véletlenül, keresgélés nélkül futottam bele egy akácbokor-lelőhelybe. Május elsején, a falunk sportrendezvényén, a Kiserdő oldalában csapta meg az orromat az akác enyhén édeskés illata.
A következő pillanatban már boldogan szüreteltem egy kisebb adagot a fehér virágokból. Külön öröm volt, hogy helyben le is tudtam szemezgetni, néhány furcsa pillantás kereszttüzében, s otthon már csak el kellett készíteni…


Hozzávalók:

1 liter víz
5 marék akácvirág szirom (a felső részből kihuzigálom a szirmokat)
3 ek méz
fél citrom leve





Elkészítése:


A vízbe beleszórom a virágszirmokat, felforralom. Néhány percig hagyom forrni, majd elzárom a lángot. Nekem több óráig ázott (kb. 4), majd leszűröm. Ízesítem a citrom levével és a mézzel.

Mivel a mennyiség ahhoz kevés volt, hogy eltevésre is jusson, így csak frissiben fogyasztottuk el.


Nagyobb mennyiség esetén -ha eltevésre szánom-, akkor cukorral készítem.
A romlásveszély elkerülése miatt együtt kell felforralni az összes hozzávalóval (mivel tartósítószert nem teszek bele), a mézet pedig sajnálom forralással tönkretenni.
Ilyenkor alaposan kimosott, -esetleg kifőzött- üvegekbe töltöm és két celofán közé tett tartósítószerrel zárom le a tetejét.
A módszer leírása: itt.

További akácreceptek: Napmátka

5 megjegyzés:

Milene írta...

Megint egy elgondolkodtató recept. Tele van az udvar akácfával, de még sosem jutott eszembe bármit készíteni akácból. Igaz az agacsit (az akác virágát) szívesen eszegetjük, mert finom.
Lehet, hogy ezt is ki kellene próbálnom?

erős ildikó írta...

Nagyon köszönöm Neked ezt a receptet, és egyáltalán a virágvizeket. A Te recepted alapján próbálkoztam én is, eddig nekem a bodza a legfinomabb. Igaz, orgonából nem próbáltam.

Renata Kalman írta...

Citromfű!
Ez is az ehető virágok kategória. Használd ki, hogy tiszta helyről hozzájutsz!

Napmátka!
Pedig eredetileg fel sem akartam tenni őket, gondolván, hogy nincs benne semmi érdekes...egyszerű nagyon. :)
Nálad viszont igazi különlegességekre lehet bukkanni ezekből az alapanyagokból.

Olyan gyorsan elnyílnak, hogy észre sem veszem, vagy túl sok program van mostanság...folyton meglepődök, hogy megint hajtani kell egyet a naptáron.

Renata Kalman írta...

Bodzából sűrűbbre csinálom, azt több napig áztatom és édesebbre is készítem, s majd hígítható ízlés szerint.

erős ildikó írta...

Megint ránéztem a receptedre. Most látom, hogy én is ezt az édesítési arányt találtam a magam részéről jónak, vagyis 1 liter vízhez 3 ek méz.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger