Meggyes-mákos

2009. május 6., szerda

Klasszikus tej- és tojásmentes kevert süti, még valahonnan a Vegaclubról...
A mákot más formában elutasító fiam is szívesen eszi, így tésztává „dagadva”. A meggy fagyasztott, elméletileg magozott, de jobbnak láttam átnézni néhány merész ráharapás után.

Sietős napok kapóra jött sütije, elég hozzá egy mérce, meg egy keverőtál…


Hozzávalók:

3 dl darált mák
3 dl liszt (tönkölybúza vagy egyéb)
0,5-1 dl édesítő anyag (cukor, méz)
1 tk szódabikarbóna
víz (kb. 4 dl)
meggy




Elkészítése:

A szárazanyagot (liszt, mák, szódabikarbóna) elkeverem, majd hozzáadom a vízben feloldott mézet/cukrot. Alaposan összekeverem. Tepsibe öntöm, megszórom meggyel. 200 °C-on megsütöm.

12 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon megtetszett ez a süteményed. Mi a mákot is nagyon szeretjük, s persze a meggyet is. Sajnos friss gyümölcs még nincs, a fagyasztottból pedig kifogytam, ezért kicsit későbbre halasztom az elkészítését, de remélem, egy hónapon belül kapok már valamilyen piros bogyós gyümölcsöt. Köszönöm a receptet!

Kata írta...

Egyszer csak kipróbálom már tojás nélkül sütni, még eddig nem mertem. Gyűjtök bátorságot...

duende írta...

Ez nagyon jól néz ki, Renáta!
A mákot és a meggyet én is nagyon szeretem együtt, nagyon finom kombináció!
Lehet hogy egyszer én felbátorodok, tojásnélküli sütihez. Meggyőző a képed. :)

(Ámbár most éppen 5 db tojásfehérjém várakozik a hűtőben: valamire el kéne használnom.)

viri írta...

Uhh, de jó, hogy belefutottam ebbe a receptbe. Napok óta az Almában evett mákostésztáról álmodoztam (a mákon és persze a cukron kívül vol még az öntetben egy csomó meggy pici zsiradék, reszelt citromhély és valanilia (aroma)). De valahogy sosem úgy jött ki a lépés hogy megfőzzem. Helyette megsütöttem ezt a sütit (dupla haszon: lesz mivel megkínálni a vegán barátosnémat ;)). A te hozzávalóidon felül még adtam hozzá reszelt citromhéjat, fahélyat és egy teáskanál vanilia kivonatot. Legközelebb egy csipet sót is rakok bele, mert én mindig mindenbe rakok, most kimaradt és szerintem jó ellenpontja lett volna az édesnek. Na persze így is alig bírtam abbahagyni a csipegetést, nagyon finom lett. Javaslom ha valaki befőttet használ (mint én is) forgassa be a meggyeket fahélyas keményítőbe, hgoy ne áztassa el annyira a tésztát. Szóval köszönet a receptért.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Én is évekkel ezelőtt egy vegás oldalon találtam, aztán az ott szereplő cukormennyiséget jelentősen lecsökkentettem.
Ír hozzá opcionálisan ízesítőket: pl. fahéj stb.

Nekem a fagyasztóban szinte már csak gyümölcs van, elfogyott a zöldbab, paradicsom, paprika, jóval korábban, mint gondoltam volna. Gyümölcs viszont van elég sok, ezért igyekszem kiüríteni, hogy le tudjam olvasztani szezon előtt.

Kata!
Ebből abszolút nem hiányzik a tojás, a mák megdagad és nem lesz lapos.

Duende!
Igen, valahogy ez a kettő (mák-meggy) így együtt jól összejön! A cukor/mézből a 0,5 dl az alsó határ, most az alsóval csináltam, lehet, hogy érdemes kicsit többet beletenni. Habár vannak, akiknél még ez is sok.

Viri!
Köszi a tapasztalataidat! Fahéjat korábban én is tettem bele, meg persze lehet kiegészíteni mással is.
A meggyet én legutoljára szórtam rá, előtte lecsepegtettem.

Jucy írta...

Még sosem láttam így párosítva, de kedvet kaptam hozzá :)

Judit írta...

Renáta, nem tudod, hány éves kortól lehet mákot adni kisgyereknek? Olyan guszta ez a süti, hogy máris kipróbálnám, de ha már sütök, olyat szeretnék amiből az egész család ehet...

Renata Kalman írta...

Judit!
Én 1 éves kor után már adtam.
Ebben ráadásul egybesül, tehát nem olyan marad, mint a beigliben stb.

Vass László írta...

Kedves Renáta!

Tegnap a palacsintád, ma pedig ez a süti!!! Nagyon finom lett. Az egész családnak nagyon ízlett. Igaz hogy mi pont a lényeget a meggyet most kihagytuk, mert nem volt itthon, de a tetejére raktunk vörösáfonya lekvárt ,egy kis porcukrot és úgy is nagyszerűen megállta a helyét. Ma kérek anyósomtól meggyet és természetesen úgy is kipróbáljuk. Úgy döntöttünk végigesszük az étlapod! Köszi mindent!

Renata Kalman írta...

Örülök, hogy beváltak ezek a receptek!

Ha sikerül meggyet szerezni, azzal még jobb lesz (habár ez a lekváros megoldás is jól hangzik), mert az teszi szaftossá belül is, olyan édes-savanykás páros.
A mákot így még azok a gyerekek is elfogadják, akik pl. töltelékben nem, mert ebben nincs annyira mák jellege.

Itt van egy még egyszerűbb süti recept, én ezt a legutolsó pillanatokban kapom elő, amikor idő nincs semmire:

karobpor helyett mehet kakaópor is illetve sima cukor a másik helyett.

http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/03/karobos-kocka.html

Angi írta...

Szia! Nagyon tetszik a recept! A tönköly lehet teljes kiőrlésű is? Köszi!

Renata Kalman írta...

Szia!
Igen, én is azt használom, csak keverem esetenként mással. Ha 100%-ig teljes kiőrlésűt használsz, akkor vedd figyelembe, hogy laposabb, tömörebb lesz az állaga.
Amúgy nagyon gyors és egyszerű süti! :)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger