A Nagy Vegetáriánus Kihívás nap – menü 2.

2009. június 30., kedd





Karobos-jostás muffin



Hozzávalók:

30 dkg liszt
8 dkg barna cukor
1 tk vaníliás cukor
3 ek karobpor
1 és 1/2 mk szódabikarbóna
½ mk só
80 ml olaj
1 ek citromlé
300 ml víz
josta
tört csoki (karobos)





Elkészítése:

A liszteket összekeverem a karobporral, a sóval és a szódabikarbónával. A cukrokat hozzáadom a langyos olajhoz. A két elegyet összeforgatom, csomómentesre keverem, a vizet apránként hozzáadva.
A végén teszem hozzá a citromlevet.
A muffinformákat kibélelem vagy kikenem zsiradékkal, majd 2/3 részükig töltöm meg a kevert tésztával. Beleteszek 2-3 szem jostát és néhány apróra tört csokit.

180 °C-on nagyjából 20 percig, tűpróbáig, sütöm.

A josta egy bogyós gyümölcs, az egres és a ribizli keveréke, helyette más gyümölcs is használható.


Szilvacsatni


Hozzávalók:


25 dkg szilva
½ mk őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
¼ mk őrölt chili paprika
2 ek barna cukor
1 tk olaj


Elkészítése:

A szilvát megmosom, kimagozom, negyedelem.
A fahéjat és a szegfűszeget egy kis edényben az olajon megfuttatom, majd hozzáadom a szilvát. Hagyom párolódni. Mikor kicsit levet ereszt, hozzáadom a cukrot.
A chilit a végén adom hozzá (de előtte a kisebb gyerekek részére kiveszek egy keveset, a csípősség miatt)

A csatni eredetileg ghível (tisztított vaj) készül, valamint ennél jóval csípősebb és édesebb…


És hogy a Kicsik se maradjanak ki:


Már érik a sárgabarack!

5 megjegyzés:

napmátka írta...

Nagyon tetszik ez a muffin, jó színe van. A jostát még nem kóstoltam, de biztosan finom lehet, közben az interneten is néztem róla képeket.
A csatnid ízvilága nagyon izgalmas! A gyerekek is szeretik?
S megint megállapítottam, hogy a nagylányod hasonlít (külsőleg) a legjobban Rád, de gondolom, ezzel nem mondtam újat...

Hanga írta...

Nagyon szeretem a csatnikat, nemrég készítettem éppen jostából.
Meglepetés van nálam a számodra, kérlek nézz be!

Renata írta...

Napmátka!
Kicsit sötét a muffin a karobtól.
Josta: majd rakok fel róla képet.

Csatni: a gyerekek közül a Nagyok szeretik, de édesen, amit a chili belerakása előtt kiveszek részükre.

Nagylányom: sokan mondják, de ha nem mondanák én nem venném észre. Természetben is hasonlít, de nem egészen (szerencsére :)


Hanga!
Köszönöm!!!

duende írta...

Hm... a csatnikból a szilvacsatni a kedvencem. Tavaly nyáron többször is készítettem szilvaéréskor, isteni finom.

Josából pedig a szörp milyen isteni! Anyu szokott régebben eltenni, míg volt a hegyen, nagyon fini gyümölcs.

Renata írta...

Duende!
Szörp még eszembe sem jutott jostából! Jó ötlet!
Fekete ribizliből Anyu csinált régen. De nincs is annyi termés, igazából két bokor van...

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger