2009. június 30., kedd
Karobos-jostás muffin
Hozzávalók:30 dkg liszt
8 dkg barna cukor
1 tk vaníliás cukor
3 ek karobpor
1 és 1/2 mk szódabikarbóna
½ mk só
80 ml olaj
1 ek citromlé
300 ml víz
josta
tört csoki (karobos)
Elkészítése:
A liszteket összekeverem a karobporral, a sóval és a szódabikarbónával. A cukrokat hozzáadom a langyos olajhoz. A két elegyet összeforgatom, csomómentesre keverem, a vizet apránként hozzáadva.
A végén teszem hozzá a citromlevet.
A muffinformákat kibélelem vagy kikenem zsiradékkal, majd 2/3 részükig töltöm meg a kevert tésztával. Beleteszek 2-3 szem jostát és néhány apróra tört csokit.
180 °C-on nagyjából 20 percig, tűpróbáig, sütöm.
A végén teszem hozzá a citromlevet.
A muffinformákat kibélelem vagy kikenem zsiradékkal, majd 2/3 részükig töltöm meg a kevert tésztával. Beleteszek 2-3 szem jostát és néhány apróra tört csokit.
180 °C-on nagyjából 20 percig, tűpróbáig, sütöm.
A josta egy bogyós gyümölcs, az egres és a ribizli keveréke, helyette más gyümölcs is használható.
Szilvacsatni
Hozzávalók:
25 dkg szilva
½ mk őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
¼ mk őrölt chili paprika
2 ek barna cukor
1 tk olaj
Elkészítése:
A szilvát megmosom, kimagozom, negyedelem.
A fahéjat és a szegfűszeget egy kis edényben az olajon megfuttatom, majd hozzáadom a szilvát. Hagyom párolódni. Mikor kicsit levet ereszt, hozzáadom a cukrot.
A chilit a végén adom hozzá (de előtte a kisebb gyerekek részére kiveszek egy keveset, a csípősség miatt)
A csatni eredetileg ghível (tisztított vaj) készül, valamint ennél jóval csípősebb és édesebb…
A fahéjat és a szegfűszeget egy kis edényben az olajon megfuttatom, majd hozzáadom a szilvát. Hagyom párolódni. Mikor kicsit levet ereszt, hozzáadom a cukrot.
A chilit a végén adom hozzá (de előtte a kisebb gyerekek részére kiveszek egy keveset, a csípősség miatt)
A csatni eredetileg ghível (tisztított vaj) készül, valamint ennél jóval csípősebb és édesebb…
És hogy a Kicsik se maradjanak ki:
5 megjegyzés:
Nagyon tetszik ez a muffin, jó színe van. A jostát még nem kóstoltam, de biztosan finom lehet, közben az interneten is néztem róla képeket.
A csatnid ízvilága nagyon izgalmas! A gyerekek is szeretik?
S megint megállapítottam, hogy a nagylányod hasonlít (külsőleg) a legjobban Rád, de gondolom, ezzel nem mondtam újat...
Nagyon szeretem a csatnikat, nemrég készítettem éppen jostából.
Meglepetés van nálam a számodra, kérlek nézz be!
Napmátka!
Kicsit sötét a muffin a karobtól.
Josta: majd rakok fel róla képet.
Csatni: a gyerekek közül a Nagyok szeretik, de édesen, amit a chili belerakása előtt kiveszek részükre.
Nagylányom: sokan mondják, de ha nem mondanák én nem venném észre. Természetben is hasonlít, de nem egészen (szerencsére :)
Hanga!
Köszönöm!!!
Hm... a csatnikból a szilvacsatni a kedvencem. Tavaly nyáron többször is készítettem szilvaéréskor, isteni finom.
Josából pedig a szörp milyen isteni! Anyu szokott régebben eltenni, míg volt a hegyen, nagyon fini gyümölcs.
Duende!
Szörp még eszembe sem jutott jostából! Jó ötlet!
Fekete ribizliből Anyu csinált régen. De nincs is annyi termés, igazából két bokor van...
Megjegyzés küldése