A Nagy Vegetáriánus Kihívás napja

2009. június 16., kedd

Vegavarázs felhívását tolmácsolom:

"Felhívást teszek közzé: meghirdetem a Nagy Vegetáriánus Kihívás napját! Legyél egy napra vegetáriánus!
Aki csatlakozni szeretne, június 27-én, szombaton kizárólag vegetáriánus ételeket főzhet és fogyaszthat családjával. A célom, hogy bebizonyítsuk, hogy egy napot bárki eltölthet hús nélkül, úgy, hogy egészséges, finom és étvágygerjesztő ételeket eszik. Rendszeres olvasója vagyok a gasztroblogoknak, látom, hogy a nem vegetáriánus szakácsok is csodálatos húsmentes ételeket varázsolnak. Mutassuk meg a világnak! Csatlakozzatok és regisztráljatok a bejegyzés alján! A nagy nap után a résztvevők között kisorsolok (rögtönzött közjegyző előtt) egy családi belépőt Krisna-völgybe, egy vegetáriánus szakácskönyvet, illetve egy ebédrendelést (amit a nyertes választ) a Vegafutárnál.
Feltételek: A résztvevők természetesen nem főzhetnek húst (halat sem), és hogy kissé nehezítsük a dolgot, nem használhatnak tojást, gombát, hagymát és alkoholt."

Részletek nála: itt


A kezdeményezés előzménye:

A belgiumi Gent városának vezetése az egészséges életmód és a környezetbarát politika jegyében arra biztatja a lakosságot, hogy hetente egy napon ne fogyasszanak húst. Ezzel javítják az egészségüket és csökkentik a károsanyag-kibocsátást. A kampányt a köztisztviselők kezdik, ám ősztől az iskolások is húsmentes ebédet kapnak hetente egyszer.

A belgiumi példáról szó volt a Civil Rádió Kanál Forradalma című műsorában is, amely meghallgatható: itt.


11 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Én természetesen csatlakozom, nem okoz gondot a hús elhagyása.
Csak csendben kérdezem meg, hogy hagymát és gombát miért nem szabad enni?

LiliNortianyu írta...

De jó,hogy nemrég rád bukkantam!Így hozzám is eljutott ez a felhívás,amit remek ötletnek tartok.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
A bhakti-jógánál írtam, hogy minden étel a kötőerők egyikét (jóság, szenvedély, tudatlanság) erősíti. A védikus szabályoknak megfelelő táplálkozás azt javasolja, hogy mivel a hagyma a szenvedélyt, a gomba pedig a tudatlanságot erősíti, ezért a szigorú szabályok szerint élő szerzetesek, illetve bhakták (hívők) ezeket mellőzik étkezésükből.

Ugyanígy a a kábító- és mámorítószereket (drog, cigaretta, alkohol, kávé, kakaó, ez utóbbi stimulál) is.

Nálunk a család igénye miatt van hagyma és időnként gomba is.

Persze nem ez a kettő lényeges, hanem a hús és a tojás.

Renata Kalman írta...

LiliNortianyu!
Örülök, hogy idetaláltál! Remélem találsz olyan dolgokat nálam, ami miatt visszajösz máskor is!

szepyke írta...

Ha nem ihatok reggel kávét, akkor egész nap lütyő leszek... Egy napot én is kibirok hús nélkül, de sokkal többet szerintem nem.

Renata Kalman írta...

Szepyke!
Nem mindenki tart be mindent a fentiek közül.
Én sem tudok mindent.
Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy törekedjen az ember, ha ezen a vonalon szeretne haladni.

----
Ja, a lütyőről eszembe jutott a Lütyő őrmester (Louis de Funes) :)))))

Alíz írta...

Csatlakozom én is a felhíváshoz, ezt jeleztem is Vegavarázsnál. Egyébként Ottisnál találta rá a blogodra és fölöttébb érdekes dolgokat olvastam nálad. Egy dolgot azonban nem igazán értek: hogyan, miként erősíti a gomba a tudatlanságot? Részleteznéd ezt egy kicsit bővebben is? Nagyon érdekelne, mert hegyvidéki emberként nagyon szeretem a gombát, és főleg nyári időszakban eléggé sokat fogyasztok belőle.

Renata Kalman írta...

Alíz!
Az ételek mindegyike kivált valamilyen hatást: van ami energiát ad, van, ami izmot épít, van, ami stimulál, van ami nehezen emészthető, ezért kicsit lustít stb.
A védikus írások szerint a gomba hatása az utolsó, azaz lustít.

Én is gondolkoztam már ezen. Talán az lehet az oka a besorolásnak, hogy a benne lévő fehérjék összetétele miatt a gomba nehezen emészthető.

De: időnként szoktam én is gombás ételt készíteni. A család többi tagja szereti. Én is hegyvidékről származom és valahol a természethez való kapcsolódást idézi fel bennem. Mondjuk ég és föld a boltban kapható már sokszor nyálkásodásnak indult gomba, mint az illatos erdőben szedett gomba.

Ez ne tartson vissza, mert tényleg nem a gomba és a hagyma az, ami elsődleges szempont. Ezek már úgymond finomításai a dolgoknak.

Egyébként örülök, hogy idetaláltál, annak meg még inkább hogy írtál is! :)

Alíz írta...

Köszönöm, Renáta, a gombáról szóló felvilágosításodat és már értem a lényegét. Az az igazság, hogy amióta teljesen "átfazoníroztam" - fogyásom végett - az étkezési szokásaimat, sok húsos készítményben a húst egyszerűen behelyettesítettem gombával, mert kitűnő megoldásnak tűnt, ráadásul úgy véltem, mégsem annyira káros az egészségre, mint a hús.

Jucy írta...

Én is csatlakozom. Bár a velem együtt élőket lehet kiveri majd a víz, de 1 nap nem a világ :)

Renata Kalman írta...

Jucy!
Köszi!
Egy kis változatosság nekik is! :)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger