Karobos csiga 2.

2013. február 19., kedd


Karobpor helyett kakaóporral is készülhet.

Hozzávalók:

kb. 12 db-hoz

30 g élesztő
1+2 dl növényi tej
350 g liszt (250 g teljes kiőrlésű búzaliszt+100 g finomliszt)
2x1 tk és 2 ek barna cukor
1 ek vaníliás cukor
30 g+80 g+1 ek vaj vagy pálmazsír
1 csipet só
3 ek karobpor (szentjánoskenyér-magpor) vagy 3 ek kakaópor





Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukor hozzáadásával, felfuttatjuk.

A maradék langyos tejben (2 dl) elkeverjük az 1 tk barna cukrot, a vaníliás cukrot és a 30 g zsiradékot (vaj vagy pálmazsír).

A lisztet tálba tesszük, belehintjük a sót, majd a felfutott élesztős tejet, és az időközben megolvadt vajas-tejes elegyet. Alaposan megdagasztjuk, majd letakarva félretesszük meleg helyre.

A 80 g mennyiségű zsiradékot megolvasztjuk, hozzáadjuk a 2 ek barna cukrot és a karobport (vagy kakaóport). Simára keverjük, majd hagyjuk kicsit visszadermedni. Ez lesz a töltelék.

A megkelt tésztát átgyúrjuk és kinyújtjuk. A széleket kihagyva rákenjük a tölteléket. Szorosan feltekerjük, majd a rudat nagyjából ujjnyi szeletekre vágjuk.

Egy zománcos tepsit kikenünk és ráfektetjük a csigákat. Megkenjük a tetejüket a megmaradt olvasztott vajjal.

Letakarjuk és ismét a duplájára kelesztjük. Ekkorra megnőnek és kitöltik a tepsit.

A sütőt 200 °C-ra melegítjük és párás közegben megsütjük (egy kis edényben vizet teszünk a sütőbe, hogy pára képződjön).

Kapcsolódó recept: itt.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

szépséges csigák! :)
Lehet még egyáltalán szent jános kenyér magot kapni?????

Renata Kalman írta...

Ancsika!
Én port használok, olyasmi, mint a kakaópor.
Állítólag lehet kapni magát a fának a termését is, olyanom még nem volt.

Névtelen írta...

Imádom a csigákat,ki akarnám próbálni de nincs nagy tapasztaltatom a reform konyhával,ez a recept a Sütemények című könyvből való?
A Napfényes Alapítvány kiadványára gondolok..mit próbáltál ki belőle?Nagyon szépek a képek de nem tudom melyiket merjem megcsinálni:-)
Nóri

Renata Kalman írta...

Kedves Nóri!
Ez a csiga most egy Nők Lapjás recept átalakításából született. Ismerem az általad említett könyvet és szoktam is belőle sütni. A blogomon lévő Lúdlábtorta pl. onnan van, meg a Somlói galuska is.
Kicsit szoktam variálni azokon a recepteken is, pl. kevesebb cukrot teszek bele, mint ahogy azt írják.
Meg nem mindig azokat a liszteket használom, mint amiket ír.

kenguru65 írta...

Most találtam erre az oldalra, de biztos, hogy sok időt fogok még itt eltölteni.Kérdezném, ha fehér finomliszt kell az ételbe, azt honnan szerzed be,ill. miből őrlöd?
( még kezdő vagyok!)

Renata Kalman írta...

Szia! Örülök, hogy idetaláltál!
Sima fehér finomlisztre gondolsz?
Abból hagyományosat veszek. Azt házilag nem tudom előállítani.
Ezt a fehér finomlisztet keverem a teljes kiőrlésűvel, főleg olyankor, ha olyan valakinek sütök kenyeret, süteményt stb. aki nem szereti vagy szokta meg a teljes kiőrlésűt.

Ha viszont teljes kiőrlésű finomliszt kell, akkor a teljes kiőrlésű lisztet megszitálom és a szitán maradó korpát felhasználom egyéb célokra.

kenguru65 írta...

Köszönöm szépe, most már értem, te teljes kiőrlésű finomlisztet használsz. Ki fogom próbálni a recepteket, de a családomat még szoktatnom kell az egészséges ételekhez.

Renata Kalman írta...

Készítheted fele-fele arányban is, vagy úgy is, hogy 1/3 teljes kiőrlésű liszt és 2/3 fehér. Aztán fokozatosan lehet emelni az arányt a teljes kiőrlésű javára.
Nálunk is a rokonság nehezen fogadja el ezeket.

Névtelen írta...

Kedves Renáta!

Valóságos kincs az oldalad!
De ez a csiga nekem nem akar sikerülni. :o(((((
Nyúlik, ragad, kezelhetetlen... :o(
Nem tudom, mit rontok el...
A fahéjasnál 60 dkg liszthez adsz 3 dkg élesztőt, itt meg 35 dkg liszthez. Ugye nem ez lehet a gond...?
Csak félbarna tönkölylisztem volt itthon, azzal készítettem. Talán ez?
Livi

Renata Kalman írta...

Livi!
Akkor a folyadék mennyiségével lehet a gond. Folyamatosan adagold, ha nagyon lágy a tészta, akkor ne add hozzá mindet. Az élesztőt pedig kevés tejben futtasd fel.
A liszt típusa (teljes kiőrlésű vagy fehér) inkább a tészta tömörségét befolyásolja, vagyis a teljes kiőrlésűtől tömörebb lesz.
Majd leellenőrzöm a mennyiségeket, ha legközelebb készítem...

Írd meg hogy miként sikerült.

Köszönöm a hozzászólást!

Névtelen írta...

Köszönöm szépen!
Nem adom fel; bár már ez a sokadik "kőtt" tészta, amit úgy kaparok bele a deszkáról az edénybe. :o)
Azért elfogyott ám, bármilyen csúnya volt!
Ha sikerül kiviteleznem a csigát, mindenképp megírom, mit csináltam jobban! ;o)
Köszönöm még egyszer!
Livi

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger