2009. december 18., péntek
Az alábbi recept az India Hangja számára készült. Ennek a rendszeres időközönként megjelenő, kulturális és lelki-szellemi tartalmú Hírlevélnek a főszerkesztője és koordinátora egy több éve Indiát-járó szerzetes, Szvámi Haridzsán.
A Hírlevél témái között szerepelnek: indiai barangolások, magyar és nemzetközi vonatkozású, Indiához és a hinduizmushoz közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó hírek, szemelvények, versek az óind bölcselet tárházából, híres emberek idézetei, versek a magyar és a világirodalomból.
A gasztronómiai rovatot pedig pár hónapja én szerkesztem, indiai ízvilágú receptekkel.
Feliratkozás: indiahangja-subscribe@yahoogroups.com
(Leveles Zoltán / Szvámí Bhakti Abhay Haridzsan)A gasztronómiai rovatot pedig pár hónapja én szerkesztem, indiai ízvilágú receptekkel.
Feliratkozás: indiahangja-subscribe@yahoogroups.com
Az alább következő recept teljes szövegét az India Hangja Hírlevél következő számában olvashatod el.
Indiai lencseleves
Hozzávalók:
250 g lencse
1 nagyobb sárgarépa, apróra vágva
1 marék zöldbab
1 csokor petrezselyem
3 közepes méretű paradicsom
1 mk gyömbér
½ tk só
½ tk kurkuma
½ tk feketebors
Csonsz (fűszerezés):
2 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj
1/2 tk tómai kömény
½ tk garam masala
fél db citrom
Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk és eltávolítjuk belőle az oda nem illő dolgokat (kavics, homokdarabkák)
Alaposan átmossuk és friss vízben feltesszük főni a megtisztított és felszelt sárgarépával, a zöldbabbal és a paradicsomokkal együtt.
Beleszórjuk a kurkumát, a feketeborsot és a gyömbért.
Az elején a víz jócskán haladja meg a fazékban lévő hozzávalók szintjét, majd amint a lencse duzzadni kezd, a víz mennyisége elég, ha éppen csak ellepi, különben nagyon híg lesz a végeredmény.
Fedő alatt főzzük puhára.
Eközben elkészítjük a csonszot, mely egy ghí-s (vagy olajos) pirított fűszerkeverék, amit a már majdnem kész ételhez adunk.
Alaposan átmossuk és friss vízben feltesszük főni a megtisztított és felszelt sárgarépával, a zöldbabbal és a paradicsomokkal együtt.
Beleszórjuk a kurkumát, a feketeborsot és a gyömbért.
Az elején a víz jócskán haladja meg a fazékban lévő hozzávalók szintjét, majd amint a lencse duzzadni kezd, a víz mennyisége elég, ha éppen csak ellepi, különben nagyon híg lesz a végeredmény.
Fedő alatt főzzük puhára.
Eközben elkészítjük a csonszot, mely egy ghí-s (vagy olajos) pirított fűszerkeverék, amit a már majdnem kész ételhez adunk.
Csonsz készítése:
Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben vagy lábasban, adjuk hozzá a római köményt és várjuk meg, míg kipattog. Tegyük bele a garam masalát.
Óvatosan adjuk hozzá a megfőtt leveshez.
Ha egyenletesebb és krémesebb változatra vágyunk, akkor botmixer segítségével pürésítsük vagy turmixoljuk össze a levest.
Tálaláskor ízesítsük frissen facsart citromlével.
Óvatosan adjuk hozzá a megfőtt leveshez.
Ha egyenletesebb és krémesebb változatra vágyunk, akkor botmixer segítségével pürésítsük vagy turmixoljuk össze a levest.
Tálaláskor ízesítsük frissen facsart citromlével.
3 megjegyzés:
Ennek nagyon örülök, ki fogom próbálni januárban.
Nagyon finin néz ki. Ki is próbálom majd szilveszterkor :)
Nagyon megtetszett nekem ez a leves, és elképeszt, hogy még erre a rovatra is van energiád! Gratulálok hozzá!
Megjegyzés küldése