Tavaszi megújulási kúra (nem böjt!)

2010. április 10., szombat

A blogomra látogatók közül talán sokan azt gondolják, hogy én is rendszeresen végzek böjtkúrákat, de csalódást kell okoznom...

Próbálkoztam már több alkalommal böjttel, nem igazán sikerrel. Azt a családom miatt nem tehetem meg, hogy elvonuljak egy igazi több napos kúrára vagy felfüggesszem a napi teendőimet. Főznöm minden nap kell a családnak, a napi rutint sem tudom másra bízni és a 4-6 órás munkámat is végeznem kell.

Korábban kicsit kudarcként éltem meg, hogy nem tudok véghezvinni x napos léböjtkúrát, mintha valamiféle elvárásnak vagy standardnak kellene megfelelnem, aminek nem tudok.

A tünetek nálam erőteljes rosszullétekben, ájulásban és mindenféle folyadék kiutasításában a szervezetből (hányás) nyilvánultak meg.
Utánaolvastam több helyen a témának, majd konzultáltam egy ájurvédában jártas szakemberrel is, aki azt mondta, hogy tekintve a táplálkozási szokásaimat, a testsúlyomat és az ájurvéda szerinti testtípusomat, -hacsak nem érzek túl nagy indíttatást hozzá- ne erőltessem a léböjtöt. Próbálkozzak másként tisztítani.
A testsúlyom alapból nem sok és erősen Vata típus vagyok (folyton jön-megy, fázós, többször eszik keveset).

Pár hónapja az életem több területén változást élek meg, aminek sok pozitív hatása is van. Most, a tavasz beköszöntével pedig éreztem, hogy szeretnék valamiféle tisztítókúrát végezni, anélkül, hogy megfelelnék valamiféle külső elvárásnak ennek hogyan-ját tekintve.

Egy-két kiló feljött rám, éreztem, hogy a szervezetem visszatart valamit, puffadtabb vagyok és bőrtüneteim is vannak. Na meg az is a szemem előtt lebegett, hogy a tavaszi könnyű szoknyák ne feszüljenek és nyáron a fürdőruhában is jól érezzem majd magam.

Húsvét hétfő reggelétől, mikor nálunk már kicsit lecsengett a jövés-menés, beiktattam magamnak egy egyhetes házi "wellness-kúrát".



Fotó: stock


Lehet, hogy semmi különös nem lesz benne, de megosztom veletek, hátha valakinek szintén hasznos lesz. Nekem már most is sok jó eredménye van. Emellett ugyanúgy végzem a teendőimet és a munkámat.

Étkezés:

Reggeli: fél szelet teljes kiőrlésű kenyér, retek vagy egyéb zöldségféle, csíra

Ebéd: valamilyen zöldségből vagy hüvelyesből készülő
főétel: kizárólag a következő gabonákból vagy növényekből: köles, barna rizs, hajdina, quinoa, hozzá feltét vagy párolt zöldség

Vacsora: a délről maradt leves

Napközben: gyümölcs tetszőlegesen (nálam banán is)
nassolásnak puffasztott rizsszelet (apró kihágás azért engedélyezett :)

este 6 után semmi

Ital: víz és gyógyteák (össz. 1,5-2 liter, többet én nem bírok inni)

a gyógyteákat nem viszem túlzásba, mert nem kívánom túlzottan, napi 2-3 csésze: a kertből tyúkhúr, gyermekláncfűlevél, csalán
vagy lehet boltban kapható teakeverék:
-emésztést segítő teakeverék (kicsit túlteng benne a menta és engem émelyít, úgyhogy ezt abba is hagytam a 2. napon)
-májtea


Fotó: stock


Mozgás: ez kardinális fontosságú, napi szinten!
nálam: RRéka-féle torna (comb, has, karizom) illetve jóga (vinjasza) váltogatva
(a jógának elég intenzív gyakorlatai is vannak)

Töltekezés: olvasás, zene, hobbitevékenység
fontos, hogy magunk számára örömet okozzon

Alvás: az ébresztőórámat reggel 4-ről 6 órára állítottam az első napokban. De csütörtökön már magamtól ébredtem a szokásos 4 órás időpontban.
Este viszont hamar térek nyugovóra, fél 9 körül.

Lelki tisztulás: fontos elengedni azokat a dolgokat, amik feszítenek. Érdemes felülvizsgálni érzelmi életünket, kapcsolatainkat. Melyek azok, amik rombolnak, melyek építenek és hogyan tudjuk ezeket kezelni.

Az eredményről majd beszámolok...

7 megjegyzés:

duende írta...

:)
Én is pont ezt csinálom most! :)
Én is erősen vata vagyok, szinte tiszta típus. Némi - nagyon kevés - kaphával keveredve.

Nagyon vártam már a hősvét utánt. Újra letettem a húsevést, visszatértem a növényevők táborába. Nagyon kívánta már a szervezetem, a hús az utóbbi időben már nagyon nem esett jól. Sajnos - vagy nem - nekem nem lehet húst ennem. A testem tiltakozik ellene. Pedig szeretem... De ahogy korban megyek előrébb, egyre jobban érzem azt, hogy figyelnem kell magamra.
Fura, még csak pár napja álltam vissza a vegetáriánus módra, de máris sokkal jobban érzem magam! Sajna nagyon érzékeny műszerem van - hallom a növényeket, állatokat, a testemet - és már nem halogathattam tovább az átállást.
(Csalánteát iszom, isteni.)
Igazi, jó megújulást kívánok Nekünk! :)

ilike írta...

Tetszik ez a kúrád, merítek belőle én is.

Kata írta...

Reni, nekem nem okoztál csalódást, sőt inkább azt érzem, hogy ura vagy önmagadnak, nem engeded magadat befolyásolni külső elvárásoknak. Sőt be is vállaltad ezt mindenki előtt, ezért csak elismerés jár neked:)
Sikeres kúrát kiívánok és várom az eredményt!

nana írta...

nagyon hasonlót csinálok most én is és hasonló gondolatvezetés mentén. 11ig gyümölcs, ebéd, vacsora, és 6, legkésőbb 7 után semmi. még a csalánteát szeretném beerőltetni, és a mozgást rendszeresebbé tenni.
jó, h leírtad!

Renata Kalman írta...

Duende!
Remélem számodra is eredményes lesz!
Majd talán holnap írok róla.

Az érzékenység nálam is működik, mondjuk egy kicsit más jelleget öltve...
Hihetetlen dolgok vannak amikre nem figyelünk vagy kikapcsoljuk azt a belső kis műszert, ami megmutatná őket.

Akkor nálad az önfegyelem is belejátszik, mert én nem igazán vonzódtam a húshoz sosem, gyerekkoromtól kezdve. Nem okozott hiányérzetet az, hogy nem eszem.

Remélem ez a kúra is segít erőt meríteni számodra, mert kérésednek megfelelően nem reagáltam arra a posztodra, de olvasni olvastam....

Renata Kalman írta...

Ilike!
Sok sikert!

Kata!
Köszönöm! Sokszor azt hisszük, hogy bevált utakat kell követnünk, holott a legnagyobb dolog rátalálni a sajátunkra, aminek szakaszai megegyezhetnek egy már járt és kitaposott útéval, de nem teljesen.

Renata Kalman írta...

Nana!
A Tied azért tetszik nagyon, mert a testkontroll ugyan délig csak gyümölcsöt javasol. De a szív órája 11-től van, ami miatt ilyenkor fontos már mást is enni. Ezt egy természetgyógyász mondta nekem sok évvel ezelőtt.
A mozgás tényleg nagyon kell. Nehéz rendszeresíteni, mert olyan könnyen elszalad a nap, nekem legalábbis, hogy sokszor elmarad.
Normál esetben persze nem tudok naponta mozogni, de heti 3-szor azért igen.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger