Karfiol kofta (Gobhi kofta)

2010. május 14., péntek

Észak-Indiában a két legnépszerűbb kofta egyike karfiolból készül. Kísérője valamilyen fűszeres, zamatos mártás, igen gyakran az alább ismertetett paradicsomszósz, de készülhet ennél különlegesebb verzióban is, például tökmagmártással!

A kofta alapanyagát tekintve készülhet káposztából, burgonyából, kafiolból, lótuszgyökérből, retekből, spenótból vagy akár házisajtból (panír) is.

Fűszerezése is igen változatos, a zöldfüvektől a csípős szárazfűszerekig. Állagát általában csicseriborsóliszttel sűrítik.
Kísérője rizs vagy saláta.


Kofta

Hozzávalók:

850 g finomra aprított karfiol
1 ek frissen aprított gyömbér
1 tk kurkuma
1 ek szárazon pirított és összetört római kömény
1 tk garam masala
3 tk frissen aprított petrezselyem vagy korianderlevél
kb. 100 g megszitált csicseriborsóliszt
1 tk sütőpor
1 tk só
olaj a sütéshez




Elkészítése:

A karfiolt reszeljük le vagy géppel aprítsuk össze.
Keverjük össze a gyömbérrel, a kurkumával, a római köménnyel, a garam masalával és a frissen felvágott koriander- vagy petrezselyemlevéllel, majd egy keverőtálban elegyítsük össze.
Egy tálkában keverjük el a sütőport a csicseriborsóliszttel és a sóval
Egy serpenyőben vagy mély edényben forrósítsuk fel az olajat.
Az összekevert fűszeres karfiolhoz adjuk hozzá a lisztkeveréket és formáljunk belőle apró gombócokat. Ha nem áll össze, akkor nagyon kicsi vizet adjuk hozzá, de ne legyen lágy.
A kofták összeállítását közvetlenül a sütés előtt végezzük, különben szétázhatnak és széteshetnek.
180 °C-ra felhevített olajban süssük aranysárgára.


Paradicsomszósz

Hozzávalók:

8 db hámozott és szétpasszírozott paradicsom
2 tk olaj
2 paprika
1 mk római kömény
1 mk reszelt gyömbér
1 mk koriander
1 tk só





Elkészítése:


Pirítsuk meg a gyömbért és a paprikákat az olajban. Adjuk hozzá a többi fűszert és pirítsuk még egy kis ideig.
Keverjük hozzá a paradicsompüréhez, s alacsony lángon kicsit sűrítsük be.
A paradicsomszószt öntsük rá a kisült karfiolgolyókra. Tálaljuk minél hamarabb, mert túlságosan megszívja magát és szétmállik.
Díszíthetjük friss koriander- vagy petrezselyemlevélkékkel.


Megjegyzés:

Az olaj a serpenyőben bőséges legyen: kb. 6-7 cm-nyi
Egyszerre ne tegyünk túl sok koftát (max. 6 db) a serpenyőbe, mert lehűti az olajat és széteshetnek a golyók.
Csicseriborsóliszt helyett használhatunk sárgaborsólisztet is.
Eredetileg olaj helyett ghíben (tisztított vaj) készül

7 megjegyzés:

Kata írta...

Ez nagyon tetszik! olyan régen nem ettem indiait, elvonási tüneteim vannak:(

Jucy írta...

Ez finomnak néz ki. Holnap veszek karfiol :)

Renata írta...

Kata!
Számíts arra, hogy kicsit dominál benne a gyömbér.

Jucy!
Lassan megy lefele a karfiol ára.

duende írta...

Hú, ezt is ki kell próbálnom! :) Köszi szépen a receptet, tutira megcsinálom! Nagyon izgalmasan hangzik!

Kata írta...

Hihi...a gyönbér az egyik legkedvencebb fűszerem:))

L.Krisztina írta...

Jelentem elkészítettem, bár a garam masalát kihagytam, /sajna nem ismerem/ de nekem gy is nagyon ízlett. Én oliva szósszal ettem.
Köszi a receptet nagyon finom volt.
Tudod a sógornőm vega és neki legtöbbször tőled nézek recepteket.

Renata írta...

Kriszti!
Gyors voltál :)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger