Természetes eredetű tisztítószerek a háztartásban

2010. június 25., péntek

avagy mérgek nélkül tisztára

A tisztító „csodaszerek” feltalálása nagy reményeket vont maga után. Azt várták, hogy e forradalmi újítások megkönnyítik majd a takarítást és elpusztítanak minden mikrobát; egyszóval csak jók lehetnek. A reklámdömping is ezt sugallja: csak ott lehet tisztaság és fertőzésmentes emberi élet, ahol ezeket a tisztítószereket használják.

Használatuk során azonban nemcsak pozitív oldaluk mutatkozik meg, hanem egy sor kellemetlen tünetet is jelentkezik: köhögés, tüsszögés, mélyebb belélegzésük után fulladásszerű érzés, kellemetlen tünetek a bőrön, viszketés (még védőkesztyű használata esetén is).

Arról nem is beszélve, hogy ha a mászni kezdő kisgyerek netalántán „megkóstolja” az előzetesen fertőtlenített padlót, mert ugye a mikrobákat elpusztítani hivatott klór és egyéb anyag az ő szervezetét sem kíméli.

Korunkban egyre több az allergiás megbetegedés: légúti és bőrpanaszok. Ezek kialakulásáért részben a tisztítószerek is felelőssé tehetők

A környezetvédelemre és a maguk egészségére figyelmet fordítók körében azonban újra egyre népszerűbbek a természetes alapanyagú tisztítószerek.

Mielőtt ezeket górcső alá vennénk, tekintsünk vissza kicsit az időben, és lássuk, mivel és hogyan takarítottak hajdanában élt háziasszony-társaink.




Háztartás régen


Azt mondják a takarítás alapeszköze: a víz és a rongy, de ez az alapfelszerelés sem volt ám mindig karnyújtásnyira, hiszen gondoljunk csak vissza azokra az időkre, amikor még nem volt bevezetve a háztartásokba a víz. Akkoriban tehát a takarítás megkezdésének előfeltétele a víz beszerzése volt, vagyis elmenni a vödörrel a kútra…

Amíg földpadlós lakások voltak, addig elegendő volt egy –általában nyírfavesszőből készített- seprűvel felseperni, majd amikor megjelentek a mesterséges padlóburkolatok (tégla, kerámia, parketta), akkor egyéb munkálatok is bonyolították a padlótisztítást. Sikálás, súrolás, majd fényezőpasztával való vikszolás.

Fényesítésre helyenként méhviaszt használtak, melyet szappannal és más anyagokkal kevertek össze, s így kaptak belőle fényezőpasztát.

Teljes cikk olvasása: itt


3 megjegyzés:

iri írta...

Koszonom Renata hogy velunk is megosztottad.

Névtelen írta...

Nàlam a szòdabikarbòna meg az ecet a sztàr.Zsu

Renata Kalman írta...

Iri! Én meg köszönöm, hogy elolvastad!

Zsu!
Az ecet tényleg egy nagyon sokoldalú, barátságos tisztítószer, engem a szaga sem zavar.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger