Szalagos fánk, csöröge fánk…

2013. január 20., vasárnap

Az olajban sült tészták készítésekor (pl. fánk) vegyük figyelembe, hogy a teljes kiőrlésű liszt jobban magába szívja az olajat. Én ilyenkor a szükséges lisztmennyiség felénél használok teljes kiőrlésűt.

A csörögénél víz is használható a joghurt helyett, de a joghurt könnyebbé teszi a tésztát.

Mindkét receptnél használható tejtermék is a növényi tej, illetve joghurt helyett, ez esetben lakto-vegetariánus finomsághoz jutunk.

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt (30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+40 dkg finomliszt)
  • 2 evőkanál pálmazsír
  • 2 evőkanál barna cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 4 dl tej vagy növényi tej
  • csipet aszkorbinsav vagy 1 evőkanál citromlé
  • 1 marék kandírozott gyümölcs (pl. citronád)
  • házi sárgabaracklekvár


Elkészítése:

Az élesztőt fél evőkanál barna cukorral, langyos tejben felfuttatjuk. Összekeverjük a liszteket, a sót, a maradék cukrot és az aszkorbinsavat.
 
A felfutott élesztőt hozzáadjuk a lisztes keverékhez és az olvasztott pálmazsírral, meg a kandírozott gyümölcsökkel együtt összegyúrjuk. Ha citromlevet használunk, akkor ezt is hozzátesszük.

Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy ragadásmentes, közepesen lágy tésztát kapjunk.

Letakarva félretesszük kelni.
Mikor duplájára kelt, gyúródeszkára borítjuk és kb. 1 cm vastagságúra kiterítjük a tésztát. Fánkszaggatóval köröket szúrunk ki belőle.

A deszkán még kicsit kelni hagyjuk.

Olajat forrósítunk és megsütjük a fánkokat.

A tésztadarabokat először -a deszkán alul lévő oldalukat felülre helyezve- az olajban fedő alatt, majd megfordítás után fedő nélkül sütjük meg.

Sárgabaracklekvárral tálaljuk.

Csöröge
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+30 dkg finomliszt)
  • 2 evőkanál olvasztott pálmazsír
  • 1 evőkanál barna cukor
  • csipet só
  • 2,5 dl növényi joghurt
  • olaj


Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd elmorzsoljuk az olvasztott pálmazsírral.


Hozzáadjuk a joghurtot; lehet, hogy az előírtnál kicsivel többet fog felvenni a tészta belőle.
Rugalmas tésztát kell kapnunk, ami nem ragad.


Gyúródeszkán kinyújtjuk, derelyevágóval négyzetekre vágjuk, közepét bevágjuk.

Különféle formákat is kialakíthatunk belőle úgy, hogy a vágott nyílásokon áthúzzuk a tésztát.

Forró olajban kisütjük.

További fánkreceptek:

Indiai eredetű: Malpura

Csöröge (zablisztből)

Fánk


2 megjegyzés:

Tamás írta...

Kedves Renáta!

Két kérdésem lenne a szalagos fánk recepttel kapcsolatban:

1: az abban szereplő mennyiségek hány darab fánkot eredményeznek?

2: ha a növényi tej helyett "sima" tejet használunk (sajnos a gyerek nem csak tojás, de szójaintoleranciában is szenved...), akkor abból ugyanakkora mennyiség kell ?

Előre is köszönöm!

Tamás

Renata Kalman írta...

Kedves Tamás!
Folyadéknak 4 dl-t írtam végül, de ez a liszttől (mekkora arányban van benne teljes kiőrlésű)és a tej sűrűségétől is függ.
Növényi tejnél, ha a szója nem jöhet szóba, akkor használjátok a rizstejet. Ha házilag készítitek a tejet, akkor az sűrűbb lehet, mint a bolti. A fánk tésztája ne ragadjon, de azért álljon össze.
Darabszámra nekem ebből a tésztából, közepes méretű szaggatóval, kb. 30 fánk lett. Jó sütést!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger