Őszi ízek- tudatos táplálkozás

2012. november 2., péntek

Ősz során érdemes minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, amíg lehetőség van erre, mert a téli hónapok során nem jutunk elegendő friss növényhez.

A tárolással, fagyasztással, vagy akár természetes tartósítással megőrzött gyümölcsök és zöldségek –bármennyire körültekintőek vagyunk is­-, a hetek, hónapok során jelentősen veszítenek vitamintartalmukból.


Gyümölcsök közül említhetjük a FÜGÉT, mely állítólag a legősibb termesztett növényünk.
Nyersen vagy szárított változatban is fogyaszthatjuk.

Leginkább emésztésre gyakorolt előnyös tulajdonságairól ismert. Magas rosttartalma és magvai révén ugyanis serkenti a gyomor működését, fokozza a bélműködést. 2-3 szem elrágása már telítettség érzést ad, és fokozza a bél perisztaltikáját.

Fügéről bővebben: itt.

A SZŐLŐ vért és beleket tisztító, idegeket erősítő hatással rendelkezik. Magas természetes cukortartalma energiát biztosít a szervezetnek még nehéz fizikai, de szellemi munka esetén is.



Gazdag antioxidánsokban, melyek erősítik az immunrendszert és védelmet nyújtanak a rák és szívkoszorúér-betegségekkel szemben.
A szőlő magjából készült olaj értékes tulajdonságokkal rendelkezik.

Szőlőről bővebben: itt.
 

Csontjaink védője: a dió

A régi falusi házak udvarán szinte mindenhol találunk terebélyes lombú diófát, melynek termése felbecsülhetetlen jelentőségű.

A magvakban lévő kalcium erősíti a csontokat, gyermekek számára elősegíti a csontnövekedést, felnőtteknél pedig segít megelőzni a csontritkulást.

Vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott. Gyermekeknek érdemes darált dióval megszórni a gabonakását.

Fogyasztása elősegíti a szellemi munkát, és csökkenti a depresszió kialakulását.

Dióról bővebben: itt.

4 megjegyzés:

László Kinga írta...

Kedves Renáta!

Most találtam rá blogodra nagy örömömre.Fontos számomra az egészséges táplálkozás,s nagyon jó, hogy ilyen praktikus, hasznos, és szakszerű útmutatást tudok olvasni az oldaladon. Férjemmel együtt régebben sokáig vegetáriánusok voltunk. Ma már gyermekeinknek igyekszem egészséges ételeket készíteni, igaz már hússal együtt is. Azért a zöldségek szeretete megmaradt...

Unknown írta...

Én nagyon szeretem a fügét meg a szőlőt: :)

Renata Kalman írta...

Szia Kinga!
Köszönöm kedves soraidat! Én is úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy elsősorban megismerjék és szeressék az egészséges ízeket. Remélem találsz ötletet, használható információt nálam.

Renata Kalman írta...

Ricsike! Örülök ennek, főleg, hogy még segítesz is gondozni ezeket a növényeket!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger