Tökbél-leves daragaluskával

2008. szeptember 6., szombat

A spárga- avagy főzőtök belét ne dobjuk ki, mikor valamilyen tökös ételt (tökfőzelék, rántott tök stb.) készítünk, hanem használjuk fel például az alábbi leves alapjaként.





Hozzávalók:

spárgatök belseje (magokkal együtt)
leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)

kiegészítő fűszerek: kurkuma, sáfrányos szeklice

Elkészítése:

A tökbelet magokkal együtt leöblítem, fazékba teszem, vizet öntök rá és felforralom. Rövid ideig takaréklángon főzöm, majd sűrű lyukú szűrőn átszűröm. Az így kinyert léből „hamis húsleves” készíthető. Színe sárgás lesz, melyet fokozhatunk egy csipet kurkumával vagy pár szál sáfrányos szeklicével.

A tökbél-levet bezöldségelem (sárgarépa, fehérrépa, zeller).
Levesbetétnek pedig tojás nélküli daragaluskát készítek kukoricadarából.


Daragaluska


Hozzávalók:

kukoricadara

kukoricaliszt
olaj
víz

Elkészítése:

A kukoricadarát kevés sós vízben megfőzöm, szívja be teljesen a vizet. Mikor langyosra hűlt, hozzákeverek kevés kukoricalisztet és egy kevés olajat. Összedolgozom. Egy lábosban vizet forralok, melybe kevés olajat öntök. Mikor forrásba kerül a víz, kiskanállal beleszaggatom a galuskákat. Nem kell sokáig főzni, éppen csak feljöjjön a víz felszínére.


5 megjegyzés:

Katanyaka írta...

Hú, na ez is nagyon jól hangzik! Feltétlen kipróbálom, már előre érzem, a férjemnek tetszeni fog ;o)

dobesa írta...

Nahát, mi is pont ezt ettük ma! És ugyanígy grízgaluskával. (A második meg, mint kitalálható, tökfőzelék volt :-))
A leveshez egyébként annyit tennék hozzá, hogy én a tökhéjat is bele szoktam tenni (persze előzőleg jól lesikálva), így még kiadósabb.
A blogodhoz egyébként gratulálok, rendszeresen olvaslak.

Renata írta...

szia Dobesa!
Jó ötlet! Az itthoni krumpliból készült fűszeres krumplinál rajtahagyom a héjat, akkor a házitöké meg mehetne a fazékba...
köszi a dicséretet! :)



ide linket hogy lehet beszúrni, tudja valaki?

ADa írta...

Szia!
Nagyon örülök,hogy megtaláltam ezt a receptet,mert a kisfiam (2éves) tej és tojásallergiában szenved...viszont nagyon szereti a grízgombócot a levesben (többek között).
Kipróbáltam,szuper lenne csak nem találtam el az arányokat sajnos,így kicsit folyós maradt.Tudnál ebben segyteni?
Köszönöm! ADa

Renata Kalman írta...

szia Ada! Lisztet vagy keményítőt (kukoricakeményítő) tegyél bele többet. Ha nincs gond a gluténnel, akkor akár búzadarából is készítheted és sűrítheted búzaliszttel. Olaj is mehet bele, akkor nem lesz kemény.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger