Néhány gondolat a hajdináról…

2008. október 14., kedd

A hajdina nem gabonanövény, hanem a keserűfűfélék családjába tartozik, de együtt szokták emlegetni a gabonákkal.

Magas a rosttartalma.

Cukorbetegek számára lényeges információ lehet, hogy a hajdinafogyasztás előnyösen hatást gyakorol az inzulinkiválasztásra, mivel cukortartalma kétszer annyi idő alatt szívódik fel, mint a hagyományos cukor.
A gabonafélékben ritkán előforduló aminosavakat is tartalmaz a hajdina.




B- és E-vitamintartalma jelentős, illetve szinte egyedülálló módon rutint (P-vitamin) tartalmaz, mely az erek falát erősíti. Visszérre hajlamos és érszűkületben szenvedő egyének számára ezért is javasolt a fogyasztása.

Jelentős a magnézium- és kalciumtartalma, melyek a csontképzés és az izomműködés fontos támogatói.

Lisztérzékeny betegek gluténmentes diétájában is alkalmazható.

Készítésénél érdemes a követni a forrázásos eljárást az ott említett ok miatt.


1 megjegyzés:

babó írta...

Utána is néztem :)
Glutént tartalmazó magvak:
búza, zab, rozs, árpa, tritikále, amarant, quinoa, vadrizs, és az ezekből készült lisztek, darák, és ételek, italok, kuszkusz
Gluténmentes magvak:
rizs, barnarizs, köles, hajdina, kukorica,
Gluténmentesek továbbá az olajos magvak, a gyümölcsök és zöldségek, valamint a hüvelyes temések magjai (babok, borsók, lencsék)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger