Kedvenc szakácskönyveim

2008. november 28., péntek

Citromfűtől kaptam az újabb körkérdést, miszerint soroljam fel a legkedvesebb szakácskönyveimet.

Írni könyvekről, lehet fejből is, visszaemlékezve rájuk, de van, amikor jól esik egy-egy közvetlen élmény is, ezért sorra kerülésükkor, kezembe vettem mindegyiket.

Nehezen választottam ki az elsőt, mert stílusban szorosan mellette áll az utána következő.





Indiai vegetáriánus konyha: Ha jól tudom, ez hazánkban az első ilyen jellegű, terjedelmesebb vegetariánus szakácskönyv. A könyv szerzőjével egyébként nemrég készült interjú a Civil Rádió egyik műsorában.

Képeket nem tartalmaz, az egyes fejezetek elején grafikák találhatók. Betűi barnával szedettek, engem a kezdetekre emlékeztet, mikor ismerkedni kezdtem a vaisnava receptekkel.

Az idő tájban kaptam a Tiszta ízek című könyvet, is:





Un gout supérieur (=Magasabb rendű/Felsőbb íz) az itt található receptek nagy részét valószínűleg magyarul is megtaláljuk valamelyik hason témájú szakácskönyvben.

Kedves számomra ez a könyv, mert korábban szerkesztettem egy francia nyelvű honlapot, s oda került fel sok recept ebből a könyvből.





Govinda szakácskönyve, már többször tettem fel olyan receptet, amit ebből kiindulva alakítottam át, s készítettem el.
Majdnem minden ételről tartalmaz főzésre vagy inkább kóstolásra inspiráló fotót.





Az indiai ízeken kívül nagy tisztelője vagyok a régi magyar ételeknek is, melyeket azért is szeretek, mert évtizedekkel ezelőtt az egyszerűbb életmódot folytató emberek étkezése nem állt annyira távol a vegetáriánus konyhától, a mai magyar konyha viszont annál inkább.

A Száz szatmári parasztétel egy néprajzi jellegű, ételleírásokat is tartalmazó könyv. Örömömre szolgál ha az ételleírások sorai között felfedezhetem magát az életet is.
Letisztultság és egyszerűség, nekem ezt nyújtja a könyv.




A Gabonakonyha című könyv egy hagyományőrző sorozat egyik kötete. Rövid leírást ad az egyes gabonafajtákról és mindegyikhez kapcsolódó recepteket közöl. Talán hozzájárul ahhoz, hogy ismertté tegye ezeket a nagyon fontos tápanyaggal bíró növényeket és kedvet adjon minél sokrétűbb fogyasztásukhoz.
A fotók meghatározó szerepet kapnak benne.




A végére hagytam a Mamám szakácskönyvét, ehhez sok emlék fűz.




És persze nincs vége, hiszen sok más értékes, érdekes könyvet megemlíthetnék még.

A kérdést továbbítom Gabriellának, Szildának és Verának, ha van kedvük, válaszoljanak rá.

5 megjegyzés:

Gabriella írta...

Hú feladtad a leckét, de neki állok....

Milene írta...

Köszönöm, Reni, hogy játszottál! Minden könyv nagyon érdekesnek tűnik, de azt a szatmárit úúúgy a kezembe venném!

Renata Kalman írta...

Citromfű!
Sejtettem, hogy érdekelni fog..:)
Szerintem antikváriumokban biztosan lehet még kapni.

Milene írta...

:)A netes antikváriumokban jelenleg nem kapható. De nézem!

Unknown írta...

Remeknek tűnő könyveid vannak. Átlapoznám őket...

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger