2009. január 22., csütörtök
Szezonja van ilyenkor nálunk is a fánkféléknek, ezért még gyakrabban sétálok be olajszagúan az oviba, hogy a fiam megkérdezhesse:
-Mit sütöttél lángost vagy fánkot?
-Honnan tudod?
-Olajszagod van...
Hát igen, van parfümillatú anyuka meg olajszagú anyuka, de a kettő lehet egy és ugyanaz is, csak időzítés kérdése :)
Következzék a recept:
Úgy tapasztaltam, hogy a teljes kiőrlésű liszt nagyon megszívja magát olajjal, így a finomliszt eléggé dominál a receptben és egyébként sem egészséges jellegéről híres ez a csemege.
Gyermekkorom kedvence volt, s nagynéném révén forgácsfánknak neveztük.
-Mit sütöttél lángost vagy fánkot?
-Honnan tudod?
-Olajszagod van...
Hát igen, van parfümillatú anyuka meg olajszagú anyuka, de a kettő lehet egy és ugyanaz is, csak időzítés kérdése :)
Következzék a recept:
Úgy tapasztaltam, hogy a teljes kiőrlésű liszt nagyon megszívja magát olajjal, így a finomliszt eléggé dominál a receptben és egyébként sem egészséges jellegéről híres ez a csemege.
Gyermekkorom kedvence volt, s nagynéném révén forgácsfánknak neveztük.
Hozzávalók:
30 dkg zabliszt
20 dkg finomliszt
diónyi pálmazsír
csipet só
1 ek vaníliás porcukor
1 tk almaecet
növényi tej vagy joghurt
olaj
Elkészítése:
A hozzávalókat összemorzsolgatom, gyúrogatom, annyi folyadékot (tej vagy joghurt) adok hozzá, hogy összeálljon és rugalmas tésztát kapjak. Majd kinyújtom és derelyevágóval "kaszabolom" (ahogy a fiam mondja) és mehet a forró olajba.
Másnap közelharc indul a maradékért, mert egészen jó még másnaposan is.
A "másnaposról" jut eszembe, hogy sok helyen rumot is tesznek bele. :)
Másnap közelharc indul a maradékért, mert egészen jó még másnaposan is.
A "másnaposról" jut eszembe, hogy sok helyen rumot is tesznek bele. :)
5 megjegyzés:
Köszönöm!
Igazán kiváncsi voltam már a vegán változatodra, s a képen is nagyon vonzó. Szerintem a gyerekek nagyon tudják értékelni az olaj-illatú anyukát!
Ez is nagyon guszta, biztos kipróbálom, mert évek óta nem ettem ilyet. A finomlisztet viszont kicserélem teljesőrlésűre ;o)
Váóóó! Nagyon guszta! :-)
Szinte látom a szaladgáló gyerekeket, ahogy futtukban el-el vesznek egy darabot a tálból, mennek egy kört, majd visszatérnek, és azt mondják: annyaaa, anyaaa ugye máskor is sücc nekünk ilyet? :-)
Én is azt tapasztaltam az évek alatt, hogy vannak olyan ételek, amik sajnos nem igen bírják a teljes kiőrlésű liszteket, mert túlságosan megszívják magukat olajjal (pl. lángos, fánk):-( Viszont a zabliszt is jó alternatíva!
Sziasztok!
Remélem a szalagoshoz is sikerül eljutnom :)
Gyerekkorom kedvence volt egyébként a csöröge, amit másként hívtunk, utólag be is szúrom a posztba.
Kata! Nekünk nem jött be a teljes-teljes, a lángosnál is ugyanez a helyzet. Valahogy a nagyobb szemcsék megtelnek olajjal.
Várom a Tiedet!
Duende!
:)
Így van, nem egy elhízott banda, rögtön le is futkossák. :)
Siccike!
Igen, azt hiszem ezt beszéltük is a blogodon, a lángos kapcsán.
Megjegyzés küldése