Méteres kalács vegánul

2009. január 19., hétfő

Majdnem úgy jártam, mint a csörögével. A héten kétszer is sütöttem (bősz szellőztetés közepette: ablak, egyéb), de mire észbe kaptam, már csak a maradéka volt a tálban. Pedig látom, hogy már sokan farsangi lázban égnek, egyre-másra készülnek a finom szalagos fánkok és csörögék…

Hétvégén valami olyan süteményt követeltek otthon, ami nem az egészséges összetevőiről ismert. Olyan „cukrászdás” legyen. A krém pedig rózsaszínű legyen…

Megkezdtem a képzeletbeli cukrásztermék-turnét, végül egy retro édesség mellett sikerült döntésre jutni. Ezt már évekkel ezelőtt megreformáltam, miszerint kikerült belőle a tojás és a liszt nagy része átfordult zab- és tönkölylisztbe. A tej helyett növényi tej került bele. A máznál viszont leszavaztak, így csokimáz lett.

Meg is sütöttem, szeltem, ragasztottam, csokival öntöttem, kiborítottam, majd otthagytam. Mire visszatértem, már önkiszolgálták magukat, persze nem ferde szeléssel, hanem olyan: aki kapja-falja alapon.
Valamit azért sikerült kimentenem:




Hozzávalók:

Két db őzgerinc sütőformához

Tészta:

10 dkg nádcukor
1 ek vaníliás cukor
2 dl olaj
2 dl kölestej
40 dkg liszt (20 dkg zabliszt, 10 dkg tönkölyliszt, 10 dkg finomliszt)
1 ek sütőpor
4 dkg karob por
1 db citrom reszelt héja


Krém:

10 dkg növényi margarin
fél csg vaníliás pudingpor
2 dl növényi tej
1 ek méz
1 ek piros színű lekvár vagy szörp


Máz:

Étcsoki (nálunk a megmaradt étcsoki télapók) vagy karobmáz


Elkészítése:

Az olajban elkeverem a cukrokat, hozzáadom a tejet és a citrom reszelt héját.
A liszteket összeelegyítem, majd hozzáadom a sütőport.
Kikent őzgerincformába öntöm a massza felét. A másik feléhez hozzáadom a karobport, alaposan elkeverem és a másik őzgerincformába teszem.
Előmelegített sütőben 180°C-nál megsütöm őket.

A krémhez:

A tejben elkeverem a pudingport, felfőzöm. Mikor langyosra hűlt, hozzáadom a margarint, a mézet és a lekvárt. Alaposan összekeverem.
Hagyom kihűlni.

Az időközben megsült tésztákat kiborítom a formákból, mikor kihűltek, felszeletelem.
Az egyes tésztaszeleteket -váltakozva: fehér-barna-, újra visszateszem a formába úgy, hogy az oldalukat megkenem a krémmel.

A máz hozzávalóit felolvasztom és ráöntöm a tetejére. Megdermesztem, majd kiborítom a formából és ferdén felszeletelem.


14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Renáta! Jó ideje követem munkásságodat és most annyira örülök ennek a receptnek, hogy csuda! Én imádom ezt a sütit, amit évek óta nem ettem már. Karácsonykor majdnem elkészítettem, de nem volt felhajtás, illetve a régi receptem túl tömény már a mostani ízlésvilágomhoz. Köszönöm a jó ötletet, alighanem hamarosan megsütöm én is.
Marcsi

Renata Kalman írta...

Kedves Marcsi!
Félve tettem fel a receptet, részben a fotó miatt. Örülök, hogy más is szeretne időnként régi ízzel kicsit reformosan találkozni!

siccike írta...

Juj, ez nekem is az egyik nagy kedvencem volt régen!:-) Gyorsan be is könyvjelzőzöm!

erős ildikó írta...

Szia! Semmi gond a képpel, teljesen jó! Erre az is bizonyíték, hogy máris étvégyat csináltál hozzá!
Nekem nagyon tetszik a megreformált változat, de a tetejére én is inkább csokit szeretnék, nem karobmázt...
Mondom, hogy majd kipróbálom, de már annyi recept "áll sorba", nem tudom, mikor jutok hozzá. (Persze akár most is megenném...)
Ja igen: akkor a csörögéről nem lesz se kép, se leírás? Szomorkodom...

Kata írta...

Én is nagyon örülök neki, ezt imádtam!!! :o)

erős ildikó írta...

Kedves Renáta!
Ismét egy körkérdéssel faggatnálak:
http://napmatka.blogspot.com/2009/01/2008-amire-szvesen-emlkszem-vissza.html
Előre is köszönöm a válaszra szánt időt (is).

duende írta...

Nagyon guszta, és hogy pillanatok alatt elfogyott - több mint dícséret! :-)

Vera írta...

Renáta, nézz be hozzám egy ölelésért!

Renata Kalman írta...

Örülök, hogy ennyiőtökben idézett fel jó emlékeket.
Tényleg gyorsan elfogyott, mondanom sem kell az a rész a legkapósabb, ami a tetejéhez kapcsolódik, a csokis...:)

Napmátka!
Köszönöm a kérdést, igyekszem sort keríteni rá. Végig kell pörgetnem az évet.

Vera!
Igazán nagy meglepetést szereztél és nagyon jól esett! Köszönöm!

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Csöröge lesz!
Igyekszem az elején résen lenni és felrakni ide. :)
A szalagosnál meg én is narancsosat tervezek, ahogy Te is csináltad.

Hanczur írta...

Ha már ide teszed, esetleg mekk is kóstolhatjuk?

Kata írta...

Hello, van nálam valami számodra, kukkants be! ;o)

Adéle írta...

Szia Renáta!

Kukkants be hozzám is ölelés ügyben!

:-))))

Adéle

Renata Kalman írta...

Kata, Adele!
Köszönöm Nektek!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger