2009. január 19., hétfő
Majdnem úgy jártam, mint a csörögével. A héten kétszer is sütöttem (bősz szellőztetés közepette: ablak, egyéb), de mire észbe kaptam, már csak a maradéka volt a tálban. Pedig látom, hogy már sokan farsangi lázban égnek, egyre-másra készülnek a finom szalagos fánkok és csörögék…
Hétvégén valami olyan süteményt követeltek otthon, ami nem az egészséges összetevőiről ismert. Olyan „cukrászdás” legyen. A krém pedig rózsaszínű legyen…
Megkezdtem a képzeletbeli cukrásztermék-turnét, végül egy retro édesség mellett sikerült döntésre jutni. Ezt már évekkel ezelőtt megreformáltam, miszerint kikerült belőle a tojás és a liszt nagy része átfordult zab- és tönkölylisztbe. A tej helyett növényi tej került bele. A máznál viszont leszavaztak, így csokimáz lett.
Meg is sütöttem, szeltem, ragasztottam, csokival öntöttem, kiborítottam, majd otthagytam. Mire visszatértem, már önkiszolgálták magukat, persze nem ferde szeléssel, hanem olyan: aki kapja-falja alapon.
Valamit azért sikerült kimentenem:
Hétvégén valami olyan süteményt követeltek otthon, ami nem az egészséges összetevőiről ismert. Olyan „cukrászdás” legyen. A krém pedig rózsaszínű legyen…
Megkezdtem a képzeletbeli cukrásztermék-turnét, végül egy retro édesség mellett sikerült döntésre jutni. Ezt már évekkel ezelőtt megreformáltam, miszerint kikerült belőle a tojás és a liszt nagy része átfordult zab- és tönkölylisztbe. A tej helyett növényi tej került bele. A máznál viszont leszavaztak, így csokimáz lett.
Meg is sütöttem, szeltem, ragasztottam, csokival öntöttem, kiborítottam, majd otthagytam. Mire visszatértem, már önkiszolgálták magukat, persze nem ferde szeléssel, hanem olyan: aki kapja-falja alapon.
Valamit azért sikerült kimentenem:
Hozzávalók:
Két db őzgerinc sütőformához
Tészta:
10 dkg nádcukor
1 ek vaníliás cukor
2 dl olaj
2 dl kölestej
40 dkg liszt (20 dkg zabliszt, 10 dkg tönkölyliszt, 10 dkg finomliszt)
1 ek sütőpor
4 dkg karob por
1 db citrom reszelt héja
Krém:
10 dkg növényi margarin
fél csg vaníliás pudingpor
2 dl növényi tej
1 ek méz
1 ek piros színű lekvár vagy szörp
Máz:
Étcsoki (nálunk a megmaradt étcsoki télapók) vagy karobmáz
Elkészítése:
Az olajban elkeverem a cukrokat, hozzáadom a tejet és a citrom reszelt héját.
A liszteket összeelegyítem, majd hozzáadom a sütőport.
Kikent őzgerincformába öntöm a massza felét. A másik feléhez hozzáadom a karobport, alaposan elkeverem és a másik őzgerincformába teszem.
Előmelegített sütőben 180°C-nál megsütöm őket.
A krémhez:
A tejben elkeverem a pudingport, felfőzöm. Mikor langyosra hűlt, hozzáadom a margarint, a mézet és a lekvárt. Alaposan összekeverem.
Hagyom kihűlni.
Az időközben megsült tésztákat kiborítom a formákból, mikor kihűltek, felszeletelem.
Az egyes tésztaszeleteket -váltakozva: fehér-barna-, újra visszateszem a formába úgy, hogy az oldalukat megkenem a krémmel.
A máz hozzávalóit felolvasztom és ráöntöm a tetejére. Megdermesztem, majd kiborítom a formából és ferdén felszeletelem.
1 ek piros színű lekvár vagy szörp
Máz:
Étcsoki (nálunk a megmaradt étcsoki télapók) vagy karobmáz
Elkészítése:
Az olajban elkeverem a cukrokat, hozzáadom a tejet és a citrom reszelt héját.
A liszteket összeelegyítem, majd hozzáadom a sütőport.
Kikent őzgerincformába öntöm a massza felét. A másik feléhez hozzáadom a karobport, alaposan elkeverem és a másik őzgerincformába teszem.
Előmelegített sütőben 180°C-nál megsütöm őket.
A krémhez:
A tejben elkeverem a pudingport, felfőzöm. Mikor langyosra hűlt, hozzáadom a margarint, a mézet és a lekvárt. Alaposan összekeverem.
Hagyom kihűlni.
Az időközben megsült tésztákat kiborítom a formákból, mikor kihűltek, felszeletelem.
Az egyes tésztaszeleteket -váltakozva: fehér-barna-, újra visszateszem a formába úgy, hogy az oldalukat megkenem a krémmel.
A máz hozzávalóit felolvasztom és ráöntöm a tetejére. Megdermesztem, majd kiborítom a formából és ferdén felszeletelem.
14 megjegyzés:
Kedves Renáta! Jó ideje követem munkásságodat és most annyira örülök ennek a receptnek, hogy csuda! Én imádom ezt a sütit, amit évek óta nem ettem már. Karácsonykor majdnem elkészítettem, de nem volt felhajtás, illetve a régi receptem túl tömény már a mostani ízlésvilágomhoz. Köszönöm a jó ötletet, alighanem hamarosan megsütöm én is.
Marcsi
Kedves Marcsi!
Félve tettem fel a receptet, részben a fotó miatt. Örülök, hogy más is szeretne időnként régi ízzel kicsit reformosan találkozni!
Juj, ez nekem is az egyik nagy kedvencem volt régen!:-) Gyorsan be is könyvjelzőzöm!
Szia! Semmi gond a képpel, teljesen jó! Erre az is bizonyíték, hogy máris étvégyat csináltál hozzá!
Nekem nagyon tetszik a megreformált változat, de a tetejére én is inkább csokit szeretnék, nem karobmázt...
Mondom, hogy majd kipróbálom, de már annyi recept "áll sorba", nem tudom, mikor jutok hozzá. (Persze akár most is megenném...)
Ja igen: akkor a csörögéről nem lesz se kép, se leírás? Szomorkodom...
Én is nagyon örülök neki, ezt imádtam!!! :o)
Kedves Renáta!
Ismét egy körkérdéssel faggatnálak:
http://napmatka.blogspot.com/2009/01/2008-amire-szvesen-emlkszem-vissza.html
Előre is köszönöm a válaszra szánt időt (is).
Nagyon guszta, és hogy pillanatok alatt elfogyott - több mint dícséret! :-)
Renáta, nézz be hozzám egy ölelésért!
Örülök, hogy ennyiőtökben idézett fel jó emlékeket.
Tényleg gyorsan elfogyott, mondanom sem kell az a rész a legkapósabb, ami a tetejéhez kapcsolódik, a csokis...:)
Napmátka!
Köszönöm a kérdést, igyekszem sort keríteni rá. Végig kell pörgetnem az évet.
Vera!
Igazán nagy meglepetést szereztél és nagyon jól esett! Köszönöm!
Napmátka!
Csöröge lesz!
Igyekszem az elején résen lenni és felrakni ide. :)
A szalagosnál meg én is narancsosat tervezek, ahogy Te is csináltad.
Ha már ide teszed, esetleg mekk is kóstolhatjuk?
Hello, van nálam valami számodra, kukkants be! ;o)
Szia Renáta!
Kukkants be hozzám is ölelés ügyben!
:-))))
Adéle
Kata, Adele!
Köszönöm Nektek!
Megjegyzés küldése