Áfonyás-narancsos püspökkenyér

2009. január 16., péntek

Az utóbbi napokban is főztem, csak nem volt időm közzétenni a szándékozott recepteket.
Mondjuk az ebédek között nem igen szerepelt újdonság, volt lencseleves, rakott karfiol, paradicsomszószos tészta, tócsni stb.

Az alábbi süteményt most Karácsony előtt is elkészítettem már, de még nem került fel ide.


Hozzávalók:

320 g liszt (ebből 200 g teljes kiőrlésű)
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 ek olaj
100 g barna cukor
½ tk só
1 csg sütőpor
1 evőkanál reszelt narancshéj
120 ml narancslé
180 g szárított áfonya
100 g őrölt mogyoró



Elkészítése:

A szárított áfonyát beáztatom, hogy megpuhuljon. A narancslevet és a narancshéjat (bio narancs, lassan ez is csak bátraknak) turmixba teszem és elturmixolom vele a leszűrt áfonyát.
Az olajat elkeverem a cukorral, majd hozzáadom a narancsos áfonya elegyet.
A liszthez hozzáadom a sütőport, a sót és a keményítőt. Az olajos és a lisztes masszát összeelegyítem, majd végül hozzáadom a mogyorót.
(Ha túl sűrű, akkor vízzel kicsit lazítom).
Egy püspökkenyérformát zsiradékkal kikenek, majd meghintem liszttel.
Belesimítom a masszát és 180 ˚C-os sütőben tűpróbáig sütöm.


4 megjegyzés:

Dulmina írta...

Itt-ott módosítva kipróbáltam, és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.

duende írta...

Ez nagyon jól hangzik, Reni! És szép lukacsos, biztosan nagyon könnyű a tésztája! Én is meg fogom majd csinálni. Áfonyám nincs, de szerintem datolyával is jó lehet.

napmátka írta...

Nekem sincs áfonyám (csak egy kis fagyasztott szedrem), de ez a recept nagyon tetszik, biztosan kipróbálom!
Köszi.

Renata írta...

Duende!
A lukak, igen...ezt többynire esztétikai hibának szokták felróni :)

Dulmina!
Előbb néztem meg a muffinjaidat.

Napmátka!
Szederrel is működik biztosan.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger