2009. január 2., péntek
Újév első napján a hagyományhoz igazodva én is lencselevest készítettem. Kicsit más módon, mint ahogy a múltkori receptemben szerepel.
Őrölt köményt tettem bele, amitől kicsit más íze lett. Érdekes, mert az elmúlt pár napban sok ételbe teszek őrölt köményt, talán ösztönösen az emésztést elősegítő hatása miatt.
Őrölt köményt tettem bele, amitől kicsit más íze lett. Érdekes, mert az elmúlt pár napban sok ételbe teszek őrölt köményt, talán ösztönösen az emésztést elősegítő hatása miatt.
Hozzávalók:
3 marék lencse kiválogatva
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 csokor petrezselyem zöldje
kis darab zeller
1/3-nyi babérlevél (nekem erős aromájú babérlevelem van, ebből elég ennyi is)
½ fej vöröshagyma
1 tk pirospaprika
1 mk őrölt kömény (sima kömény, nem római)
só
búzaliszt és olaj a rántáshoz
Elkészítése:
A lencsét kiválogatom, megmosom és felteszem főni a babérlevéllel. A zöldségeket megtisztítom és a levesbe dobom.
Megsózom. Mikor a zöldségek megpuhultak, elkészítem a rántást:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfuttatom, hozzáadom a lisztet, kicsit pirítom, majd beleteszem a pirospaprikát. Felöntöm kevés hideg vízzel és lassan a leveshez adom. Egyet még forralok rajta.
Megsózom. Mikor a zöldségek megpuhultak, elkészítem a rántást:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfuttatom, hozzáadom a lisztet, kicsit pirítom, majd beleteszem a pirospaprikát. Felöntöm kevés hideg vízzel és lassan a leveshez adom. Egyet még forralok rajta.
7 megjegyzés:
Mi is lencsét ettünk újév napján. Annyira egyszerűen készült, mégis olyan jól esett csak úgy magában, a viszonylag nehezebb étkek után.
Igen, szinte egytálételként is megállja a helyét.
Én csak megfőzöm a lencsét, bele egy nagy tejföl és kevés szőlőcukorral ízesítem. Semmi rántás. Ez az utolsó tejföl használatom, máshoz már nem, de ehhez még igen. Azért írom le, mert mindíg nagy felháborodást keltek vele, pedig nagyon egyszerű és jó. Ki is fogom próbálni növényi tejföllel :)
Edina
Szia Edina!
Én is csak a babnál és a lencsénél rántok. Kezdetben ezeknél sem alkalmaztam, de így tartalmasabb, ízletesebb. (A gyerekekre ráfér :)
Teljes kiőrlésű liszttel szoktam.
Amikor hízékony időszakom van, akkor inkább én is enélkül eszem.
Növényi joghurttal nagyon jó ám! Amíg nem használtam, addig nagyon hiányzott belőle ez az íz.
Igen-igen, ha rántás akkor én is teljes kiörlésű. Illetve minden más is, régóta nem veszem már jóöreg BL55-öt :)
A felháborodást az édes íz okozza... (nálunk a zöldborsó leves is édes "tejes")
Kipróbáltam ezt a zöldségeset, de azt hiszem még sokszor elkészül nálam :)
E
Nagyon finom lett, az egész család boldogan kanalazta. Köszönjük!
Kinga
Kicsit késve reagálok: örülök, hogy ízlett! Én most az indiai változatát készítem majd el, ebben a más fűszerezésen kívül zöldbab is van.
Megjegyzés küldése