Ehető gyomok – Tyúkhúr (Csillaghúr)

2009. március 20., péntek

Tavasszal szinte elsőként jelennek meg, szerteágazó, bojtos, finom gyökerükkel gyorsan behálózzák a földet.
Figyelem, ahogy egyre-másra bukkannak fel és ráérősen elterpeszkednek ezek az apró levelű fészkecskék.
Nem gyomlálom ki mindet, hanem a konyhába is kerül belőlük, jelenleg a saláta részeként funkcionálnak.
Már külsőleg szemrevételezve is feldobja, frissé teszi az ételt.



Saláta

Adva volt egy uborka, melyet legyalultam, és megszórtam csillaghúrral.





A csillaghúr vagy népies nevén tyúkhúr levelei, szára és virága is fogyasztható. Klorofillban gazdag, ezáltal lúgosítja a testet, elősegíti, a máj tisztulását, a méregtelenítést.

C-vitamint tartalmaz.
Teájával légúti problémák és húgyúti betegségek kezelhetők.

Virágai fehérek, ügyeljünk rá, hogy ne tévesszük össze a kék vagy piros virágú hasonló külsejű növénnyel!

12 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Én is szeretem, de nálunk még nem hajtott ki, csak a ... - holnap megtudod, épp most írtam meg a bejegyzést.:))

Renata Kalman írta...

Akkor holnapig fájlaljam az oldalam? :)
A hétvége elég mozgalmas lesz és talán helyszíni szemlét is tartok ARRAfele :)

Palócprovence írta...

Aha! :)) Szóval, ERREfele... Tényleg, nem tudod, hogy az a cuki csacsi kié?

Renata Kalman írta...

Mikolán?

erős ildikó írta...

Szia Reni!
De jó, hogy írtad ezt a posztot, akkor nem tépkedem ki, mint gyomot, teszek félre salátának!

Kata írta...

Olyan hihetetlen, emlékszem nagymamám mindig a tyúkoknak lökte...ráadásul nem is emlékszem, hogy felénk van-e ilyen, mert most már kííííváncsi lettem.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Hamar fonnyad, így másnapra nem tehető el.

Kata!
Igen, a tyúkok nagyon szeretik.

Palócprovence írta...

Persze! Hol máshol?! :)) Sötétbarna, majdnem fekete, kis kordét húz...

KataKonyha, ezért hívják tyúkhúrnak, mivel szeretik a tyukok. :)

Renata Kalman írta...

Tudom...:)
Már évek óta meg van neki.
nevet priviben írjam?

A franciák meg madár"húr"nak hívják...:)

Palócprovence írta...

Légyszi...:))

Névtelen írta...

Nous mangeons aussi cette herbe qui est dite riche en oméga-3. On en trouve parfois dans les jardins, à l'état sauvage.

Renata Kalman írta...

Salut Virginie!
Je les ai ramassées dans mon jardin. merci pour les infos.. je ne savais pas l'oméga-3, seulement d'autres effets.
C'est le mouron blanc, n'est-ce pas, en francais?

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger