Orgonavíz

2009. április 28., kedd

Napmátka konyhájában az utóbbi napokban szinte minden formában előkerült az orgona. Az írásokat olvasva nagy elszántság, kreativitás és munka előzte meg az ott látható gyönyörű képeket.

Ott említettem, hogy a férjem többször felvetette már, hogy készítsek orgonavizet. Nos, elkészült, de nagyképűség lenne ezt igazi receptnek nevezni, mert annyira egyszerű.

Tavaszonként készítek bodzaszörpöt illetve -ha hozzájutok tiszta helyről-, akkor akácvizet is. Ezeket palackozni szoktam, s eltesszük télire.
Ez az orgonavíz frissiben fogyasztható, nem szántam eltevésre. Az íze miatt nekem nem annyira a szomjoltásra használt ital kategória, inkább érdekességszámba megy.
Az ilyen illatos dolgokat én szívesebben szimatolom, mintsem fogyasztom.





Hozzávalók:

3 marék leszemezett orgonavirág
3 liter víz
fél citrom leve
méz ízlés szerint


Elkészítése:

Az orgonaszirmokat felteszem a vízbe, felforralom, majd néhány perc után elzárom a lángot. Nagyjából 10 percig állni hagyom (Napmátka úgy írta, hogy nem jó áztatni, mert megkeseredik), majd leszűröm.
Mikor langyosra hűlt, hozzáadom a kifacsart citrom levét. Majd végül a mézet.

7 megjegyzés:

Palócprovence írta...

De jó! :))

Gabriella írta...

Oh, Renáta, ez annyira jó!!!

Mindegy, hogy milyen orgonát használ az ember?
Mert van egy a kertemben, aminek nem olyan dús a virága...

erős ildikó írta...

De jó, hogy megcsináltad! Elmentettem a receptet - az orgona már elnyílt, de akáccal kipróbálom. Köszönöm szépen!

Gabriella!
Nekem annyi a tapasztalatom a virágos dolgokkal kapcsolatban, hogy az erősen illatos, teljesen kinyílt, de még nem fonnyadt virágok a legalkalmasabbak gasztronómiai célokra (rózsánál leginkább a damaszkuszi.) Az nem érdekes, hogy mennyire dús a virágzat. Fehérorgonából viszont nem csinálnék, mert annak nincsen olyan intenzív illata, aromája.
(Elnézést, hogy közbeszóltam...)

Gabriella írta...

Köszi!!

Vegavarázs írta...

azon gondolkodom, hogy nem lehetne-e eltenni, ha felforralom. Végül a bodzaszörpöt is hasonlóan készítem.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Köszi a választ!

Hémangi!
Fel van forralva ez is, de a mézet csak utólag, langyos állapotban adtam hozzá.

Eltevésnél viszont mindenestül szoktam felforralni én is a bodzát, akácot... a romlásveszély elkerülése miatt.

Renata Kalman írta...

Gabriella!
Kicsit későn reagálok, bocs!
Ez sima lila orgona volt, nem is az a nagyon erősen lila szín.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger